ua en ru

Через нелегальні міні-НПЗ держбюджет за 6 міс. 2013 р. недоотримав 750 млн грн, - аналітик

Загальний обьем недонадходжень акцизів з палива до бюджету від діяльності міні-НПЗ в Україні становить близько 125 млн грн щомісяця. Таку оцінку озвучив директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін.

"Виробництво нелегальних нафтопродуктів є основною причиною недонадходжень паливних акцизів до бюджету і має суттєвий негативний вплив на ринок якості нафтопродуктів", - підкреслив експерт.

Посилаючись на дані нафтотрейдерів, а також непрямі оцінки обсягу реалізованого обладнання для таких підприємств, Баронін відзначив, що частка нафтопродуктів, вироблених на міні-НПЗ в Україні, становить близько 20% всього ринку.

"Практично весь сегмент міні-НПЗ використовує схеми ухилення від сплати акцизних зборів чи інші мінімізаційні схеми", - підкреслив фахівець.

За його словами, технічні можливості всіх наявних в Україні міні-НПЗ не дозволяють їм виробляти бензини класу вище, ніж А80, а низькоякісна продукція різними шляхами потрапляє на АЗС за тіньовими схемами.

"Міні-НПЗ розташовують обладнанням тільки для атмосферної перегонки нафти, яка дозволяє отримувати бензин з октановим числом 50-60 і можливістю його підвищення максимум до 80 за рахунок застосування добавок. У підсумку сурогатний бензин найчастіше реалізується як А-95 або А-92 за цінами нижче середньоринкової ціни А-95 стандарту Євро-4 і Євро-5 на 1 грн", - доповнив директор аналітичної групи Da Vinci AG.

Також Баронін звернув увагу на те, що робота міні-НПЗ нерозривно пов'язана з нафтогазовим видобутком. Обсяг нелегальної і неврахованої видобутку в Україні оцінюється в 70 тис. тонн на місяць (лідер - Полтавська область). "Також нелегальна нафтопереробка існує за рахунок нелегальних поставок нафтопродуктів по підземних нафтопроводами з РФ в обсягах 30-50 тисяч тонн на місяць (лідер - Луганська область)", - констатував експерт.

Нагадаємо, що Міністерство доходів і зборів початок масштабні перевірки нафтопереробних міні-заводів через ризики неповної сплати акцизного збору.