ua en ru

У липні зафіксовано найбільше порушень свободи слова і побиттів із початку року, - ІМІ

У липні зафіксовано найбільше порушень свободи слова і побиттів із початку року, - ІМІ Фото: ЗМІ (minagro.gov.ua)

За місяць сталося 28 випадків порушень свободи слова та прав журналістів

У липні в Україні зафіксовано 28 випадків порушень свободи слова та прав журналістів, що є найбільшою кількістю порушень із початку 2017 року. Також у липні зафіксовано найбільшу кількість побиттів журналістів, що сталися з початку року, - 6 випадків, повідомляє з посиланням на дані щомісячного моніторингу Інститут масової інформації (ІМІ).

"Так, у січні загалом зафіксовано 15 випадків порушень свободи слова в Україні, у лютому - 21, у березні - 16, у квітні - 26, у травні - 24, у червні - 20. У липні найбільшу й однакову кількість порушень зафіксовано в двох категоріях - "побиття, напади" та "перешкоджання законній журналістській діяльності" - по 6 відповідно", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що кількість побиттів журналістів у липні зросла у порівнянні з попередніми місяцями (червень - 3, травень - 3, квітень - 1, березень - 1, лютий - 1, січень - 0).

При цьому, за даними ІМІ, випадки нападів та побиття сталися в Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській областях, а також у Вінниці, Миколаєві та Черкасах.

"Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у липні зафіксовано в 15 областях України. Зокрема, лідером таких порушень цього місяця стали Київ, Миколаївська та Волинська області, де зафіксовано по 4 випадки відповідно", - доповіли експерти.

Порушували у липні право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, правоохоронці, місцева та центральна влада, хакери, представники судової гілки влади та комунальних підприємств.

Крім того, у липні зафіксовано 5 випадків погроз, 4 випадки інтернет-тиску, по 2 випадки обмеження доступу до публічної інформації та політичного тиску, також по 1 випадку пошкодження майна журналістів, судових позовів проти ЗМІ та від журналістів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні зафіксовано 122 випадки порушення свободи слова з початку 2017 року, з урахуванням окупованого Донбасу і Криму - 132 випадки.