ua en ru

В Україні з початку року зафіксували 122 випадки порушення свободи слова

В Україні з початку року зафіксували 122 випадки порушення свободи слова Фото: журналісти (flickr.com/unisgeneva)

З урахуванням Донбасу і Криму, в Україні сталося 132 випадки порушення свободи слова

В Україні були зафіксовані 122 випадки порушення свободи слова з початку 2017 року, з урахуванням окупованого Донбасу і Криму - 132 випадки. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на щомісячний моніторинг "Барометр свободи слова".

"За перше півріччя 2017 року експерти ІМІ зафіксували всього в Україні 122 випадки порушень свободи слова, порівняно з 129 випадків за аналогічний період 2016 року", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією ІМІ, якщо рахувати разом з окупованими територіями Донбасу і Кримом, кількість порушень з початку року становить 132 (за аналогічний період 2016 -154).

Так, найбільша кількість порушень за 6 місяців 2017 року була зафіксована у категорії "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів" - 42 випадки (за той же період 2016 року - 46 випадків).

В Україні з початку року зафіксували 122 випадки порушення свободи слова

Фото: інфографіка дослідження (imi.org.ua)

На другому місці за кількістю порушень виявилася категорія "обмеження доступу до публічної інформації". З початку року було зафіксовано 17 випадків порушень, пов'язаних з доступом до інформації, - а за той же період 2016 було зафіксовано 9 таких випадків.

У трійку лідерів за кількістю порушень також увійшли загрози журналістам (14 випадків), проте кількість загроз істотно зменшилася порівняно з аналогічним періодом минулого року (24 випадки).

Загалом, у І півріччі 2017 року, випадки порушень свободи слова відбулися у 20 областях України. Більше кількість таких порушень зафіксовано в Києві з областю - 30 випадків, Полтавська (12 випадків) і два регіони (Одеська та Миколаївська), де зафіксовано 9 випадків відповідно.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американська корпорація Google Inc. профінансувала сервіс для написання новин без участі журналістів.