ua en ru

В Івано-Франківській області перерахунок субсидій проведено для 130 тис. споживачів газу

В Івано-Франківській області перерахунок субсидій проведено для 130 тис. споживачів газу Фото: суми невикористаних субсидій були повернуті в бюджет

Держава повернула до бюджету невикористані субсидії за газ на суму понад 1 млрд гривень. Кабінет Міністрів України зобов'язав ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" зробити перерахунок невикористаних сум субсидій споживачам-субсидентам, які протягом минулого опалювального сезону використовували газ комплексно або на індивідуальне опалення, повідомляє прес-служба компанії.

Наголошується, що такий розрахунок було проведено більше 130 тисячам споживачам-субсидентам, а суми невикористаних субсидій були повернуті в бюджет. Механізм перерахунку затверджений Постановою КМУ №534 від 23.08.2016 року.

"Після зробленого розрахунку, до державного бюджету повернуто понад 1 млрд гривень, - розповідає директор ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" Юрій Пилипів. - Згідно з рішенням уряду, на особових рахунках споживачів залишилася лише частина нарахованої субсидії, яка не була використана субсидентами в опалювальний період, эквивалентнуя вартості 100 куб. м газу. Дана сума була зарахована в рахунок оплати послуг за розрахунковий період після 1 травня 2016 року".

Також повідомляється, що серед споживачів, які отримали субсидію на опалювальний період 2015-2016 року і мали залишки коштів на особовому рахунку, частина не платили за спожитий газ в літній період. Тому між ними, після проведення перерахунку, 6% стали боржниками.

На думку Юрія Пылыпива, з-за того, що держава спочатку надмірно нарахувала, а потім повернула субсидії, споживачів-субсидентив буде важко зацікавити в економному використанні природного газу у наступному опалювальному сезоні. Адже після списання залишку субсидії споживачі не зацікавлені в економії енергоресурсу.