ua en ru

Івано-Франківська облрада оскаржить рішення суду щодо мовного питання

Івано-Франківська обласна рада готує апеляцію на рішення міського суду, який визнав неправомірним скасування дії мовного закону на Прикарпатті. Про це повідомив голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук, передає радіо "Свобода".

За його словами, суд не має права ухвалювати рішення про те, щоб "зобов'язати обласну раду щось ухвалити", бо орган місцевого самоврядування "не може виконувати рішення суду, які він не повинен виконувати".

Голова обласної ради заявив, що суддя "або не розуміє, що не можна вказувати обласній раді, яке ухвалювати рішення, на якій мові спілкуватися, або виконує чиєсь тупе і дурне завдання".

Скрипничук наголосив, що така ухвала суду свідчить, що "в українській державі можна ухвалювати рішення проти української мови і українського народу, якщо хтось тільки цього хоче".

Сесія Івано-Франківської обласної ради 23 серпня постановила, що закон "Про засади державної мовної політики" не має виконуватися на території області як "антиконституційний" і "антиукраїнський", "спрямований на підривання національних основ української держави". Єдиною мовою офіційної діяльності в області підприємств, установ і організацій всіх форм власності, мовою діловодства є державна українська мова, йшлося в рішенні облради.

За це рішення позов на обласну раду подав керівник Російської громади Івано-Франківської області Олександр Волков. За його словами, скасування дії мовного закону на Прикарпатті є загрозою територіальній цілісності України і порушує його права як громадянина України. На минулому тижні Івано-Франківський міський суд повністю задовольнив цей позов.

Читайте також: Київрада не підтримала накладення мораторію на розгляд питань, пов'язаних з регіональними мовами