ua en ru

"Івано-Франківськгаз" разом з журналістами та експертами провели експертизу якості газу

ПАТ "Івано-Франківськгаз" разом із знімальною групою програми "Дістало" телеканалу ICTV провели експертизу якості газу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

До досліджень залучили і державну лабораторію. Результати аналізів, здійснених під прицілом камери, засвідчили - якість газу, який постачається споживачам Івано-Франківської області відповідає держстандартам.

Результати перевірки засвідчили, що природний газ, який подається споживачам Івано-Франківщини відповідає усім державним вимогам. Основний показник якості природного палива - калорійність (теплота згорання) є вищою на 11%, ніж це передбачено ГОСТом. Чинними стандартами встановлено, що теплота згоряння повинна бути не нижчою за 7600 ккал/куб. м. Перевірка у двох населених пунктах показала від 8369 до 8844 ккал/куб.м.

"Проводити будь-які дії, пов'язані зі зміною складу газу ПАТ "Івано-Франківськгаз" не може. Коли ж газ надходить в розподільчу трубу, з ним технічно неможливо здійснювати будь-які маніпуляції, тому що система є герметичною і втручання в її роботу вибухонебезпечне. У складі ж самого газу об'ємна частка кисню за стандартом не повинна перевищувати 1%. Тому "розбавляння" природного газу киснем (як помилково вважають деякі споживачі), неможливе, адже це може теж призвести до вибуху", - сказав перший заступник голови правління ПАТ "Івано-Франківськгаз" Віталій Шульга.

Споживачі, які сумніваються у якості газу, який надходить до їхніх осель, можуть самостійно замовити проведення додаткового аналізу газу, в тому числі у незалежній лабораторії. Перевірка буде здійснена у місті протягом 2-ох днів, і в сільській місцевості - 5-ти. У разі, якщо показники відповідають нормам, оплачувати такий аналіз буде споживач, якщо ні - постачальник газу.

Щоправда, протягом останніх кількох років жодних офіційних скарг на неякісний газ, зазначає Віталій Шульга, від споживачів не надходило.

Водночас, щоб у подальшому споживачі були спокійні, необхідно привести систему постачання до європейських стандартів.

Самим споживачам фахівці газового господарства радять, перевірити стан самих котлів, колонок та інших газових приладів.