ua en ru

"Івано-Франківськгаз": новостворені ОТГ досі не уклали договори з компанією

"Івано-Франківськгаз": новостворені ОТГ досі не уклали договори з компанією Газова труба (УНІАН)
Автор: РБК-Украина

З 1 січня 2021 року втратять чинність договори на розподіл природного газу з низкою виконавчих органів місцевих рад. А їх правонаступники досі не уклали відповідні договори з Операторами ГРМ. Це ставить під загрозу постачання газу до бюджетних установ у новому році.

Про це повідомляє прес-служба "Івано-Франківськгазу".

"Станом на сьогодні АТ "Івано-Франківськгаз" через інформаційну платформу Оператора ГТС отримала повідомлення на відключення 1347 об’єктів соціально-побутового призначення та бюджетних установ у зв’язку з відсутністю постачальника газу на ці об’єкти з 1 січня 2021 року. А "Тисменицягаз" - на відключення 108 об’єктів. Така ситуація пов’язана з тим, що 17 листопада було внесено зміни до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Зокрема, передбачено порядок закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі нагадали, що на початку 2021 року відбудуться зміни в адміністративно-територіальному устрої Івано-Франківської області. Низка сільських, селищних та міських рад будуть реорганізовані. Їхні виконавчі органи будуть припинені як юридичні особи. Відповідно, припинять свою дію і діючі угоди на розподіл газу та постачання газу. Це ставить під загрозу газопостачання закладів бюджетної сфери в осінньо-зимовий період, в тому числі дитячих дошкільних закладів та лікарень.

АТ "Івано-Франківськгаз" та АТ "Тисменицягаз" з 1 січня змушені будуть припинити розподіл природного газу на об’єкти соціально-побутового призначення та бюджетної сфери у разі не укладення вчасно відповідних договорів.

"Згідно з положенням Кодексу газорозподільних систем, установи, які не матимуть договору на розподіл газу і не будуть закріплені за жодним постачальником, мають самостійно припинити споживання газу. Газовики закликають всі органі державної і виконавчої влади максимально сприяти укладанню договорів на розподіл природного газу новими виконавчими органами місцевих рад та включення бюджетних установ до реєстру споживачів будь-якого постачальника", - йдеться у повдіомленні.