ua en ru

У Івано-Франківську виявили масове поховання жертв політрепресій

У Івано-Франківську виявили масове поховання жертв політрепресій Фото: поховання в Івано-Франківську (radiosvoboda.org)

Під час прокладання електричного кабелю знайшли останки близько 50 людей

В Івано-Франківську під час прокладання електричного кабелю поруч із центральним міським озером виявили масове поховання з останками щонайменше 50 людей. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зараз розкопки на місці поховання ведуть науковці івано-франківського комунального підприємства "Пам’ять".

У траншеї, викопаній працівниками "Прикарпаттяобленерго", за один день дослідники виявили близько двох мішків людських кісток і предметів побуту, серед яких - елементи жіночого й дитячого одягу.

"Людські останки залягають шаром 30 сантиметрів, можливо - глибше, ми поки що не можемо сказати точно. Довжина ями становить поки що п’ять метрів. Останки перебувають в анатомічній цілісності, але розташування тіл не має жодного порядку. Тобто тіла опинилися в ямі без будь-якого упорядкування", - розповів керівник КП "Пам’ять" Василь Тимків.

altaltalt

Фото: у Івано-Франківську знайшли останки жертв НКВС

Зазначається, що місцевість поруч із похованням у 40-х роках ХХ століття використовувалася для захоронення жертв як комуністичного, так і нацистського режимів, та зважаючи на особливості поховання, науковці схильні вважати, що в цій могилі - останки жертв НКВС.

Поки що науковці не мають офіційного дозволу на проведення розкопок, тому ґрунтовніше дослідити поховання вони зможуть лише після оформлення відповідної документації.

Нагадаємо, в Іраку знайшли масове поховання в західному місті Ер-Рамаді, у якому перебували тіла 40 осіб, які, як вважається, були страчені терористичним угрупованням "Ісламська держава".