ua en ru

Іванчук: з реєстраційних центрів прибрано корупцію і спрощено оформлення нерухомого майна

Проголосований сьогодні у Верховній Раді законопроект №2982 про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень дозволяє спростити реєстрацію та прибирає корумповані реєстраційні центри. Про це заявив заступник голови фракції "Народний фронт", голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук у коментарі журналістам.

Він зазначив, що законопроект став результатом спільної праці Міністерства юстиції, Комітету з питань економічної політики та народних депутатів, які вносили свої пропозиції.

За його словами, закон вводить п'ять новел, які зроблять послуги більш доступними для усіх громадян. Зокрема, нинішню реєстраційну службу буде ліквідовано, а оформити майно можна буде навіть у селищній чи сільській раді або у нотаріуса.

"Друге, спрощення процедури. Відтепер подавати документи можна буде в електронному вигляді, і самий перелік документів, необхідних для реєстрації, набагато менший", - повідомив Іванчук.

"Третє, скорочення термінів розгляду документів, поданих для реєстрації. Віднині максимальний термін буде 5 днів від терміну подачі документів", - додав народний депутат.

Також, за його словами, вводиться принцип, коли особа може в межах однієї області звертатися до будь-якої установи, яка може здійснювати реєстрацію майна.

Останнє нововведення закону, як зазначив депутат, - це знищення корупційної складової, яка була в системі органів реєстрації, коли питання стосувалося нерухомого майна.

"Ще вчора людині з села для реєстрації свого будинку і введення його в експлуатацію необхідно було їхати за 50-60 кілометрів до єдиного реєстратора, який знаходився у районному центрі. Там вистояти чергу і, здавши документи, отримати відповідь, що там є помилки", - розповів голова комітету з питань економічної політики.

"Людина поверталася, аби через сусідні двері в юридичній компанії заплатити 500 чи 1000 гривень, щоб реєстратор взяв документи для провадження", - додав він.

"Що буде зараз? Людина іде в сільську раду чи до нотаріуса в межах області. З її слів там оформлюють заявку і відправляють її на оформлення. Таким чином, за 5 днів бабуся чи сільський житель можуть зайти в Інтернет, за допомогою доньки чи внука, і перевірити, чи відбулася реєстрація її права на будинок", - сказав Іванчук.

Представник "Народного фронту" повідомив, що оновлена послуга коштуватиме 137 гривень, що набагато менше, ніж раніше, коли люди витрачались кошти ще й на дорогу.

Крім того, бажаючий зареєструвати майно раніше ніж за місяць не носитиме реєстратору "конверти", аби йому скоріше дали виписку.

"На сьогоднішній день у законі 2982 прописаний механізм, аби кожен платив офіційні кошти", - резюмував Андрій Іванчук.