ua en ru

"Нормандська четвірка": про що домовилися в Берліні цієї ночі

"Нормандська четвірка": про що домовилися в Берліні цієї ночі Фото: зустріч "нормандської четвірки"

Переговори лідерів чотирьох держав завершилися за північ

Зустріч "нормандської четвірки" почалася 19 жовтня майже з двогодинною затримкою і закінчилася вже після опівночі. Підсумки переговорів і думки політиків з приводу результатів саміту в "нормандському" форматі РБК-Україна.

Зустріч "нормандської четвірки" в Берліні: чого вдалося досягти

У закритому режимі лідери України, Німеччини, Франції та Росії обговорили питання реалізації Мінських угод і досягли наступних домовленостей:

"Дорожня карта" виконання Мінських угод

Це питання було одним з ключових від української сторони на зустрічі. За заявою Петра Порошенка перед самітом, тільки після затвердження робочої "дорожньої карти" з чіткою послідовністю кроків можна переходити вже до політичного етапу Мінських угод.

В результаті переговорів "дорожня карта" виконання пунктів Мінська-1 і Мінська-2 була прийнята всіма сторонами переговорів.

Місія ОБСЄ на сході України буде розширена

У питанні про розширення місії ОБСЄ на Донбасі "нормандська четвірка" домовилася про те, що спостерігачам має бути наданий доступ до всіх окупованих територій, а також до неконтрольованого Україною ділянці кордону з РФ.

Порошенко зазначив, що буде зроблена спроба ввести також і поліцейську місію ОБСЄ, яка забезпечить безпеку під час проведення місцевих виборів. За заявою українського президента, російська сторона також підтримала це питання.

Володимир Путін на прес-конференції після зустрічі "нормандської четвірки" підтвердив домовленості про розширення місії ОБСЄ, однак про поліцейських спостерігачів у своїй промові не згадав.

На думку канцлера Німеччини Ангели Меркель, введення поліцейської місії ОБСЄ - важливий етап при проведенні виборів, але на даний момент це питання не є нагальним.

Розведення сторін конфлікту

19 жовтня були досягнуті домовленості "нормандської четвірки" про розведення сторін на чотирьох нових ділянках. Які саме це будуть ділянки вирішиться в ході подальших обговорень. Проте, українська сторона наполягає на тому, щоб одним з них став місто Дебальцеве.

Вибори на Донеччині: "формула Штанмайєра"

Необхідність місцевих виборів на підконтрольних територіях Донбасу підтверджують всі учасники "нормандської" зустрічі.

Українська сторона наполягає на тому, що вибори повинні відбутися тільки після виведення російських військ і встановлення контролю над кордоном.

В подальшому робочі групи в рамках "нормандського формату" продовжать розробляти концепцію майбутніх виборів на Донбасі, а також кроки з імплементації "формули Штанмайєра". Перелік кроків, запропонований главою МЗС Німеччини, передбачає одночасне затвердження Парламентом поправок до Конституції України у другому читанні,згідно з яким Донбас отримає особливий статус, і проведення на сході країни місцевих виборів.

Петро Порошенко підкреслив, що про дату проведення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей говорити ще рано.

"Зараз про дату виборів не йдеться. Зараз мова йде про те, що "дорожня карта", і в рамках "дорожньої карти" та імплементації пакета безпеки ми будемо говорити про те, що можуть бути вибори", - заявив після зустрічі "нормандської четвірки" президент України.

Переговори в "нормандському форматі" будуть продовжені

Незважаючи на те, що напередодні зустрічі неодноразово звучали заяви про те, що "нормандський формат" вичерпав себе, Петро Порошенко після переговорів заявив, що альтернативи "нормандським" зустрічей немає. Ангела Меркель запропонувала зробити такі зустрічі регулярними.