ua en ru

Підсумки сезону: влада сконцентрувалася в руках В.Януковича, а Ю.Тимошенко відновилася і набирає обертів, - експерт

Із закриттям сесії Верховної Ради в Україні настало політичне міжсезоння, після якого всі політичні гравці активно включаться в місцеву виборчу кампанію за новими правилами від Партії регіонів. Таку думку висловив політолог Володимир Поляков.
«А поки є час проаналізувати підсумки політичного сезону. Якщо з ситуацією у владі все більш-менш зрозуміло - практично закріплена одноосібна влада Президента і Партії регіонів, то в таборі опозиції ситуація набагато цікавіша», - відзначив експерт.
«Після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах і формування сумнівної з точки зору Конституції коаліції і уряду, спочатку опозиція була деморалізована, і, здавалося, не зможе відновитися. Проте, поступово в країні почала шикуватися системна опозиція до влади, де зі зрозумілих причин першість належить Юлії Тимошенко. Це пов'язано не тільки з найбільшим рейтингом лідера БЮТ, а й досить жорсткою і послідовною політичною позицією. Підтвердженням цієї тези можуть стати результати соціологічного дослідження, проведеного «Українським демократичним колом» 14-20 травня», - повідомив В. Поляков.
Так, 31% українців вважає, що Ю.Тимошенко проявила себе найбільш активним і послідовним опозиційним політиком. У той же час, «конструктивного опозиціонера» Арсенія Яценюка «активним і послідовним опозиціонером» назвали лише 16% опитаних. Інших політиків, які також відносять себе до опозиційної ніші, такими вважають значно менше число громадян. Наприклад, Олега Тягнибока - 3,8%, а Віктора Ющенка - 1,3%.
«Такі тенденції не були не помічені владою. Саме тому всі зусилля вертикалі влади спрямовані, в першу чергу, на послаблення позицій БЮТ. Це і робота репресивного апарату МВС, СБУ, прокуратури і масована контрпропагандистська кампанія з дискредитації Ю.Тимошенко, що розгорнулася в підконтрольних владі ЗМІ. Такі вже призабуті в Україні методи боротьби з опозицією пов'язані з тим, що влада розуміє, що від опозиції, з якою не можна домовитися про лояльність, виходить найбільша загроза для системи. З цих же причин влада не тільки продовжує підігрівати технологію «проти всіх», завдяки якій стало можливе президентство В. Януковича, але й розвиває нову технологію про «правильні» і «неправильні» опозиції, які до того ж не можуть домовитися», - підкреслив політолог.
Він зазначив, що А.Яценюку не вдалося виправдати покладених на нього новою владною командою надій (істотно послабити позиції БЮТ, так і не вдалося, а рейтинг А.Яценюка так і не пішов вгору), тому до осені команду «правильних» опозиціонерів може поповнити нинішній віце -прем'єр Сергій Тігіпко, «який провалив, багато в чому завдяки діям БЮТ і підприємницьких кіл, підготовку та прийняття Податкового кодексу».
«Також влада намагається «посватати» на роль нової «конструктивної» опозиції з правого флангу О.Тягнибока та його «Свободу». До речі, фактом «непотрібності» на даному етапі А.Яценюка влади і застереженням іншим опозиційним політичним силам, які намагаються співпрацювати з Адміністрацією Президента, може служити прийняття нового закону про місцеві вибори, що істотно обмежують можливості участі в них нових політичних сил», - вважає В.Поляков.
На тлі маневрів у таборі «правильної» опозиції Ю.Тимошенко не лише вдалося вистояти натиску влади, але й перегрупуватися, відсіявши випадкових попутників і почавши реформу в партії «Батьківщина». «Можна по різному ставиться до лідера БЮТ, але, очевидним є факт, що завдяки Ю.Тимошенко в Україні до цих пір ще є опозиція, здатна ефективно контролювати владу, не дозволяючи зробити повний відкат до авторитаризму. Природно, можна десь було б бути більш технологічним і йти в фарватері громадської думки, як у питанні ратифікації Харківських угод, але Ю.Тимошенко часто відмовляється робити правильні, з точки зору політичних технологій, речі, здатні підвищити рейтинг, як було у випадку прийняття нею рішення залишитися на посаді прем'єра в умовах кризи перед президентськими виборами всупереч рекомендаціям виборчого штабу. Однак, незважаючи на певні складнощі, пов'язані з переформатуванням власної команди і вимушеного ребрендингу БЮТ через законодавчі бар'єри від Партії регіонів на участь у політичному житті блоків, БЮТ залишається найбільш потужним опозиційним політичним гравцем», - підкреслив аналітик.
«Підбиваючи підсумки політичного сезону, можна прийти до висновку, що, на його фінішу, по-перше, в країні вся влада сконцентрувалася в руках В.Януковича і Партії регіонів. По-друге, в Україні, незважаючи на тиск, вдалося зберегтися жорсткій опозиції до влади в особі БЮТ і Ю.Тимошенко, яка відновилася після поразки на президентських виборах і зараз набирає обертів. І, по-третє, ще одним чинником політичного життя країни стає штучно клонована опозиція, яка є сателітом влади, якій поставлено завдання не опонування владі, а дискредитація самого інституту опозиції в країні. Для українського ж товариства, що наближаються місцеві вибори стануть гарним тестом на здатність відокремити зерна від плевел, виставивши відповідні оцінки мешканцям політичного олімпу», - резюмував В. Поляков.