ua en ru

Підсумки 2012: занадто багато політики, занадто мало економіки

Сьогодні російський ринок акцій торгується різноспрямовано, інвестори бояться здійснювати активні операції, вважаючи за краще залишитися на довгих січневих свят в кеші. Торги в Європі, на відміну від США, не проводяться, американський ринок і новини з фіскального обриву стануть локальним орієнтиром для російських трейдерів.

Підходить до кінця 2012 рік, який пройшов під знаком російських і американських виборів, боргової європейської кризи, проблеми фіскального обриву і конфлікту в Сирії. Російська макроекономіка за підсумками року показала результат гірше початкових очікувань, зростання економіки виявився нижчим, а відтік капіталу перевищив прогнози. Однак на тлі світових проблем з точки зору макроекономічних індикаторів Росія залишалася острівцем стабільності.

У США до кінця року найбільш гостро стоїть проблема фіскального обриву, тобто одночасного скасування низки податкових пільг та скорочення витрат. Поки демократам і республіканцям не вдалося прийти до згоди, але немає сумнівів у тому, що в останній момент компроміс буде знайдений. Не відступила і проблема зростаючого держборгу, який ось-ось досягне планки, з таким трудом піднятою в минулому році до 16,7 трлн. доларів. Багато на ринку добре пам'ятають ту американську сварку.

Боргова криза єврозони продовжував нервувати ринки. Слабкими ланками раніше залишаються Греція, Іспанія та Італія. Афіни поставили нові рекорди. Економіка за підсумками третього кварталу скоротилася на 7,2%, безробіття досягла 26%, а держборг перевищив рівень 170% ВВП. Трохи оптимістичніше виглядала Іспанія, проте і їй довелося все ж запросити допомогу близько 40 млрд євро на рекапіталізацію найбільших банків. Італійці борються самі, без допомоги колег з ЄС. Успіхи є, але ситуація все ще дуже важка. Маріо Монті, який показав високу ефективність на посаді прем'єр-міністра, збирається у відставку в наступному році. А його попередник Сільвіо Берлусконі, можливо, знову буде боротися за крісло глави кабінету міністрів. У результаті на ринку Форекс пара EUR/USD показувала високу волатильність протягом усього року. Ринки реагували на кожен крок, кожен саміт, оптимізм змінився песимізмом. За підсумками року видно, що успіхів у перемогу над кризою поки немає, але є надія, що в наступному році єврочиновники перестануть душити бюджетною економією і так ледве живі економіки і сконцентруються на стимулювання економічного зростання.

У цьому році російський ринок акцій у цілому показав позитивну динаміку, яку можна порівняти з банківськими депозитами. Фундаментальний потенціал мультиплікаторів та грошових потоків так і залишився нереалізованим. Ринок як і раніше спекулятивне, волатильним і погано піддається фундаментального аналізу. Все більше число гравців іде на ринок Forex. Акції вуличних хуліганів і погіршення відносин з США, які залишаються основним емісійним центром, дуже негативно позначилися на капіталізації наших компаній. Деякі глобальні інвестори, як зомбі: що прочитали в ранковій ліберальній газеті, то і транслюють у світ. Вони щиро вважають, що ефективні компанії можуть бути лише при демократії, причому демократії, зробленої виключно в США і експортованої в інші країни. Генрі Форд перевертається у труні, дивлячись з небес на деяких представників сучасного американського та загалом західного бізнесу.

Загальна досить слабка динаміка нашого ринку акцій, звичайно, не скасовує можливості заробити. Розкид в динаміці за паперів дуже значний. У компаній сектора електроенергетики рік виявився слабким, а ось на акціях SOLLERS можна було заробити більше 115%. Після оголошення угоди Роснефть ТНК-BP акції державної компанії стали фаворитами ринку. Варто також відзначити оперативність російського уряду, яке скористалося вікном можливостей і провело SPO Ощад на 160 млрд руб.

У новому році російський ринок акцій має всі шанси реалізувати свій фундаментальний потенціал, який лежить в діапазоні 2000-3000 пунктів по RTSI. Однак це може і не станеться, занадто багато політики і дуже мало економіки в сучасному фінансовому світі. Разом з тим, це не означає, що не можна буде заробити на конкретних інвестиційних ідеях. Ми вважаємо за потрібне повторити деякі з них - МТС, Русгідро, Аерофлот, Транснефть. Родзинкою нового сезону повинні стати акції Роснефти і Сургутнафтогазу. Сечин, ймовірно, завершить створення нафтового Газпрому, поглинувши Сургут, позиції Дворковича слабшають з кожним днем. При цьому фішки Роснефти менш ризикована, а Сургута більш ризикована ставка.

До закінчення року котирування Brent пішли в боковик. Визначальними рівнями стануть опір $112 і підтримка $104,80, пробивши які, ціна визначить подальший настрій гравців.

Олександр Разуваєв, Леонід Матвєєв, компанія Альпарі