ua en ru

За підсумками 2017 року збиток "Сумигаз" перевищив 295 млн гривень

За підсумками 2017 року збиток "Сумигаз" перевищив 295 млн гривень Фото: газ (vl.104.ua)

Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг

На чергових загальних зборах 2 квітня акціонери ПАТ "Сумигаз" підсумували результати діяльності за 2017 рік та затвердили основні напрямки розвитку компанії. Відповідно до звітів, затверджених на зборах акціонерів, консолідований збиток компанії за 2017 рік склав 295,05 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Невиправдано занижені тарифи призвели до фінансових втрат підприємства. Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг. "Сумигаз" неодноразово зверталась до НКРЕКП з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії. В 2017 році компанія двічі проходила процедуру подання тарифів, однак вони не були затверджені. У березні поточного року "Сумигаз" вчергове подало до НКРЕКП обґрунтування нового тарифу.

Чистий дохід від реалізації продуктів, товарів, робіт та послуг склав 2,96 млрд. грн. Враховуючи, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 52% від всієї тарифної виручки, занижена ціна газу у розрахунку діючого тарифу стала головною причиною отримання збитків.

У розрахунках діючого тарифу передбачено, що "Сумигаз" закупатиме газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 6 009 гривень за тис. куб. м, при цьому середня на ринку ціна природного газу в минулому році становила 8 030 гривень за тис. куб. м. У тарифі на розподіл для "Сумигаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 169,3 млн гривень, а вартість закупівлі цього газу на ринку становить 225,4 млн гривень.

Разом з цим, на погіршення фінансового стану компанії вплинули інфляційні процеси, через що суттєво зросла вартість обладнання та матеріалів, які компанія використовує у своїй поточній діяльності.

"У 2017 році підприємство виконало всі зобов'язання з обслуговування газорозподільчої системи Сумщини. Регламентні роботи з реконструкції, модернізації газових мереж та обладнання на них профінансовані на суму 18,6 млн гривень", - зазначила фінансовий директор ПАТ "Сумигаз" Світлана Рибальченко.

Незважаючи на значні збитки, компанія забезпечила своєчасні виплати заробітної плати, виконала всі соціальні зобов’язання, передбачені колективним договором. Відрахування до бюджетів усіх рівнів виконані у повному обсязі.

Розглянувши результати фінансової діяльності підприємства за 2017 рік, акціонери затвердили річний звіт і баланс, звіти Правління, Наглядової ради, Ревізійної комісії товариства і напрямки розвитку компанії на 2018 рік. У зв’язку з закінченням терміну повноважень членів Наглядової ради на зборах акціонерів було обрано новий склад цього органу, що діятиме з 1 травня 2018 року.