ua en ru

За підсумками 2017 року ПАТ "Закарпатгаз" отримав консолідований збиток у 548,1 млн гривень

За підсумками 2017 року ПАТ "Закарпатгаз" отримав консолідований збиток у 548,1 млн гривень Фото: газ (kmu.gov.ua)

З огляду на те, що діючий нині тариф лише частково покриває ринкову вартість послуг компанії, "Закарпатгаз" поступово втрачає можливість виконувати свою основну діяльність

На чергових загальних зборах, що відбулися 26 березня, акціонери ПАТ "Закарпатгаз" підсумували результати діяльності за минулий рік та затвердили основні напрямки розвитку компанії. Відповідно до звітів, затверджених зборами акціонерів, консолідований збиток компанії за 2017 рік склав 548,1 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

На погіршення фінансового стану компанії значним чином вплинули необхідність формувати резерв під неповні розрахунки споживачів за природний газ та інфляційні процеси - суттєво зросла вартість обладнання та матеріалів, які компанія використовує у своїй поточній діяльності, що не враховано у тарифі на розподіл газу. Окрім того, компанія протранспортувала природного газу на 20 млн куб. м менше від запланованих обсягів.

З огляду на те, що діючий нині тариф лише частково покриває ринкову вартість послуг компанії, "Закарпатгаз" поступово втрачає можливість виконувати свою основну діяльність – транспортування природного газу розподільними газопроводами області. Якщо найближчим часом держрегулятор не перегляне розмір тарифу, компанія не зможе ефективно та в повній мірі забезпечити надання якісних послуг споживачам блакитного палива.

За 2017 рік зросли всі статті витрат, пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість паливно-мастильних матеріалів, необхідних для роботи експлуатаційних служб "Закарпатгаз" у порівнянні з аналогічним періодом зросла більше, ніж на 33%.

Складна фінансова ситуація позначилася і на рівні оплати праці на підприємстві. Середня заробітна плата працівників "Закарпатгазу" майже вдвічі менше, ніж середній рівень оплати праці в енергетиці по регіону та у десятки разів нижча за середню заробітну плату співробітників НАК "Нафтогаз України". Це є основним чинником високої плинності кадрів на підприємстві. Компанія втрачає кваліфікованих фахівців, які зважаючи особливості регіону масово виїжджають на заробітки за кордон.

Неодноразові звернення до НКРЕКП з проханням переглянути складові тарифу в частині відрахувань на забезпечення діяльності аварійних та експлуатаційних служб, витрат на встановлення лічильників газу та їх ремонт, заробітну плату працівникам Товариства систематично залишались поза увагою - тариф з врахуванням реальних потреб так і не було затверджено. Сьогоднішні складові тарифу сформовані непропорційно - аби утримувати газопроводи у належному стані, необхідно витрачати значно більші суми, ніж ті, що затвердив регулятор ще на початку 2017 року.

Проаналізувавши результати діяльності Товариства, акціонерами було визнано роботу правління, наглядової ради та ревізійної комісії задовільною, затверджено звіт та баланс Товариства за 2017 рік та напрямки розвитку компанії на наступний рік. Окрім того, у зв’язку з закінченням терміну повноважень членів Наглядової ради, на зборах акціонерів також було обрано новий склад цього органу.