ua en ru

Італійські вчені розкрили фамільний склеп передбачуваної Мони Лізи

Вчені розкрили склеп родини флорентійського торговця шовком Франческо дель Джокондо, чия дружина Ліза Джерардіні, як вважається, зображена на полотні да Вінчі.

Вчені розкрили склеп родини флорентійського торговця шовком Франческо дель Джокондо, чия дружина Ліза Джерардіні, як вважається, зображена на полотні да Вінчі, повідомляє ВВС.

Щоб добути необхідні зразки ДНК, вчені проробили круглий отвір у підлозі церкви Сантиссима Аннунціата у Флоренції, під яким знаходиться склеп.

Письменник і дослідник Сільвано Вінчеті мають намір порівняти ДНК останків, похованих у склепі, і останків, які були знайдені в минулому році в монастирі Святої Урсули, де Ліза Джерардіні провела останні роки життя, прийнявши чернечий постриг. Вона померла там черницею в 1542 році.

Фахівці століттями сперечалися про те, хто саме зображений на знаменитій картині. Вони сподіваються, що принаймні деякі кістки з фамільного склепу виявляться останками найближчого родича Лізи - можливо, її сина П'єро. "Якщо виявиться, що зразки ДНК належать матері та її дитині, це означатиме, що ми знайшли Мону Лізу", - говорить Вінчеті.

Він додає, що після цього можна буде створити комп'ютерну модель зовнішності Лізи Джерардіні за її черепом і порівняти з шедевром Леонардо.

Художнику знадобилося 15 років на написання портрета, що став одним з найбільших творів в історії мистецтва.

Після смерті Леонардо да Вінчі картину придбав король Франції. Зараз вона є головним експонатом паризького Лувру.