ua en ru

Італійська Eni попередила про можливе обмеження поставок газу через кризу в Україні

Італійський енергетичний концерн Eni попередив інвесторів про можливі обмеження на закупівлю російського газу. Про це повідомляє РБК.

Італійський енергетичний концерн Eni попередив інвесторів про можливі обмеження на закупівлю російського газу. Про це повідомляє РБК.

"Eni пильно стежить за розвитком ситуації в Україні і в Криму, а також за регулюючими і економічними заходами, які може застосувати влада. Можливе розширення санкцій на енергетичну, банківську і фінансову індустрії Росії. Розширення санкцій проти Росії з боку міжнародного співтовариства, наприклад, обмеження закупівель російського газу або угод з російськими контрагентами може негативно позначитися на операційні результати і грошовому потоці Eni", - йдеться у звіті компанії за 2013 р.

Крім договору з "Газпромом" про постачання газу, Eni уклала угоду з "Роснефтью" про розробку родовищ в російських сегментах Баренцева і Чорного морів.

Напередодні Президент РФ Володимир Путін у своєму зверненні до лідерів країн ЄС попередив про загрозу безперебійним і стабільним поставкам російського газу в Європу.

"Росія більше не має і не може самостійно нести тягар підтримки української економіки, надаючи їй знижки на газ і прощаючи борги, фактично оплачуючи своїми субсидіями дефіцит у торгівлі України та країн - членів ЄС. "Газпром" згідно з пунктами чинного контракту буде змушений перейти на передоплату поставок газу і у разі порушення умов платежів повністю або частково не поставляти газ. Іншими словами, буде поставлятися рівно стільки газу, скільки українською стороною буде заплачено за місяць вперед. Безумовно, це крайня міра. Ми віддаємо собі звіт, що вона збільшує ризики несанкціонованого відбору газу, що йде через територію України для європейських споживачів, і що вона може ускладнити формування запасу газу в Україні для забезпечення його споживання в осінньо-зимовий період", - пояснив Путін.

Вихід із ситуації, за словами Президента Росії, тільки один - провести негайні консультації на рівні міністрів економіки, фінансів і енергетики з метою вироблення узгоджених дій щодо стабілізації економіки України та забезпечення поставок і транзиту російського газу в суворій відповідності з контрактними умовами і як можна швидше приступити до скоординованих конкретних дій".

Виступаючи сьогодні на засіданні Верховної ради міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомив, що постачаннями газу в Україну будуть займатися Німеччина і Франція

"Ми будемо реверсні поставки вводити в терміновому порядку і на тих умовах, які будуть запропоновані європейськими газовими постачальниками. Плануємо, що це буде німецька компанія RWE, а також французький постачальник", - пояснив він.

Одночасно з цим Міністерство енергетики та вугільної промисловості України направило свої пропозиції за ціною та обсягом поставок газу російському "Газпрому".

"Ми все-таки знаходимось у стадії переговорів з "Газпромом". Відповідні пропозиції "Газпрому" щодо ціни та обсягів ми відправили і чекаємо відповіді", - заявив Продан.