ua en ru

Італійська Eni планує інвестувати у нафтовий сектор Лівії 8 млрд дол

Італійська енергетична компанія Eni має намір розширити свою присутність у Лівії і зміцнити міжнародні позиції на ринку постачань вуглеводневої сировини. В рамках нової десятирічної програми її керівництво заявило про плани інвестувати до 8 млрд дол. в об'єкти видобувної інфраструктури арабської республіки, повідомляє France 24. У заяві генерального директора Eni Паоло Скароні вказано, що напередодні в м. Тріполі він представив відповідні документи прем'єр-міністрові Лівії Алі Зідану і міністрові нафти країни Абдель Барі іль-Арусіону. Підкреслюється, що в планах компанії не тільки збільшення потенціалу діючих об'єктів нафтопромислу, але і будівництво нових.

Відзначимо, що Eni працює в Лівії з 1959 р., компанії довелося припинити поставки нафти на початку 2011 р. через громадянську війну між військами Муаммара Каддафі і силами опозиції. Разом з тим деякі експерти висловлюють скептицизм з приводу перспектив Eni в країні, оскільки раніше колишній прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі, що підтримує компанію, мав тісні зв'язки з Каддафі.

Eni відновила постачання лівійської нафти у вересні минулого року і до даного моменту вийшла на рівень 80% від довоєнного обсягу виробництва, або близько 280 тис. бар. у добу.

Читайте також: Італійська ENI не виключає, що зможе отримувати по "Південному потоку" весь газ, законтрактований у "Газпрому"