ua en ru

Італійська ENI має намір продати "Газпрому" 32,4% чеської нафтопереробної компанії Ceska rafinerska

Італійська ENI, яка володіє майже третиною акцій чеської нафтопереробної компанії Ceska rafinerska, веде переговори про продаж своєї частки в підприємстві російському "Газпрому". Про це сьогодні офіційно повідомили представники основного акціонера Ceska rafinerska - чеської Unipetrol, передає РБК з посиланням на Reuters.

Раніше ця інформація з посиланням на урядові та галузеві джерела з'явилася в чеських ЗМІ. За даними онлайн-видання ceskapozice.cz, італійський акціонер Ceska rafinerska вже повідомив своїх партнерів по підприємству - Unipetrol і Royal Dutch / Shell - про намір продати "Газпрому" 32,4% акцій чеської компанії.

Видання відзначило, що продаж пакету ENI Газпрому добре вписується в контекст стратегічного партнерства між двома енергетичними гігантами і ширше - в контекст дружніх відносин між Москвою і прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі.

Ceska rafinerska A.S. - Найбільша нафтопереробна компанії Чехії, управляє двома НПЗ - у Литвинові і Кралупах-над-Влтавою. Акціонерами компанії є чеська Unipetrol (51,22%), італійська ENI (32,445%) і англо-голландська Shell (16,335%).