ua en ru

Італія розморозила 350 млн євро на рахунках лівійського уряду

Влада Італії розморозила 350 млн євро на рахунках лівійського уряду. Відповідна міра стане першою в процесі повернення активів, які належать північноафриканської країні, повідомив прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі, передає Reuters.
Серед іншого він повідомив, що італійська нафтогазова компанія ENI - найбільший іноземний нафтодобувач в Лівії - незабаром укладе договір на поставку значного обсягу газу і бензину в Лівії на безоплатній основі для задоволення нагальних потреб опозиційної Національної перехідної ради (НПР) країни. За словами глави італійського уряду, документ буде підписаний в понеділок, 29 серпня ц.р., в Бенгазі, де базується НПР.
Двома днями раніше міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле озвучив рішення уряду ФРН про виділення лівійським повстанцям 100 млн євро з активів Джамахірії. За його словами, ці кошти підуть на фінансування відновлювальних робіт у Лівії і на гуманітарні потреби.
Напередодні Південно-Африканська Республіка (ПАР) заблокувала в Раді Безпеки ООН ухвалення представленої США резолюції, яка передбачала разморозку активів лівійського уряду у розмірі 1,5 млрд дол., пояснивши свою позицію тим, що НПР не визнаний низкою африканських країн в якості єдиного легітимного органу влади в Лівії.
У лютому 2011 р. у Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола суспільство на супротивників і прихильників лідера Лівійської революції Муаммара Каддафі. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала наносити авіаудари по військовим і промисловим об'єктам, що перебувають під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.