ua en ru

Італія залучила 18 млрд євро в результаті розміщення рекордного обсягу облігацій

В Італії відбулося розміщення облігацій, яке стало найбільшим в історії. Уряд країни залучив 18 млрд євро, запропонувавши інвесторам чотирирічні папери з захистом від інфляції, повідомляє телеканал "Росія 24".

Мінімальний купон становив 2,55%, а підсумкова прибутковість буде залежати від зміни індексу споживчих цін. Обсяг розміщення став несподіванкою для експертів і показав зростаючу впевненість інвесторів. Про це свідчить і динаміка торгів на вторинному ринку. Різниця доходностей італійських і німецьких десятирічних паперів опустилася до мінімуму за півроку.

Вперше Італія продавала подібні облігації в березні минулого року, обсяг тоді склав в два рази менше - 7 млрд євро. Ось і цього разу експерти очікували приблизно таку ж суму, проте, як показала практика, попит виявився набагато сильнішим. Варто відзначити також, що минуле розміщення орієнтоване в основному на роздрібних інвесторів.

Ключовим фактором, який привніс оптимізм на ринки, стала вереснева заява ЄЦБ про готовність купувати папери проблемних країн в необмеженій кількості. Ще одна проблемна країна - Іспанія - також відчула апетит інвесторів до ризикових ігр. У четвер успішно пройшов аукціон, на якому розміщувалися папери з різними термінами погашення. Вартість запозичення виявилася істотно нижчою, ніж на попередньому аукціоні. На вторинному ринку прибутковість десятирічних паперів також знаходиться на мінімумі з квітня 2012 р. і становить 5,32%.

Читайте також: Італія скоротила потреби в боргах на 2013 р. на 20 млрд євро