ua en ru

Італія може націоналізувати найстаріший банк світу

Італія може націоналізувати найстаріший банк світу Фото: Італія може піти по шляху України для порятунку фінансової системи

Італійський парламент прийняв програму порятунку банків обсягом 20 млрд євро

Уряд Італії може націоналізувати найстаріший у світі банк Monte dei Paschi di Siena. Про це пише Bloomberg.

Як повідомляється, уряд може прийняти таке рішення у зв'язку з тим, що до кінця року банку потрібно докапіталізуватися на 5 млрд євро, однак інвестори поки ніяк не реагують на вимоги центрального банку.

За проведеними розрахунками, націоналізація Monte dei Paschi di Siena залучить близько 4,5 млрд євро. З них 2, млдр євро складуть дві пропозиції з обміну боргових зобов'язань на акції, а 2,5 млрд євро - конвертація облігацій інвесторів.

Крім того, банк двічі намагалися продати, однак невдало.

Якщо керівництво все ж таки прийме рішення про передачу банку у руки держави, це буде найбільша банківська націоналізація в Італії за останні десятиріччя, пише Bloomberg. При цьому, за націоналізацією Monte Paschi може послідувати передача державі також Veneto Banca і Banca Popolare di Vicenza в рамках програми порятунку банків.

Програму, обсягом 20 млрд євро, італійський парламент схвалив учора. Передбачається, що більшу частину цієї суми витратять на Monte Paschi.

Сьогодні, 22 грудня, відбудеться засідання керівництва банку, на якому буде розглядатися, в тому числі, можлива націоналізація.

Нагадаємо, влітку 2016 року акції найстарішого в світі банку Monte Paschi впали до мінімуму за 550 років.