ua en ru

В Італії українці пікетували парламент з вимогою звільнити гвардійця Марківа

В Італії українці пікетували парламент з вимогою звільнити гвардійця Марківа Фото: Віталій Марків (facebook.com/brtcomua)

Мітинг відбувся у рамках міжнародної акції на підтримку українського солдата

Активісти української спільноти під стінами італійського парламенту в Римі вимагали чесного розслідування у справі арештованого нацгвардійця Віталія Марківа. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначено, що мітинг відбувся в рамках міжнародної акції на підтримку українського солдата, який уже дев’ятий місяць перебуває під вартою у Мілані за підозрою в причетності до вбивства італійського репортера на Донбасі.

"Свободу Марківу!" - скандували біля парламенту Італії учасники маніфестації.

Вони закликали політиків, дипломатів і правоохоронні органи звернути особливу увагу і переглянути "справу Марківа", щоб знайти винних і довести невинуватість українського бійця.

"Ми віримо в італійське правосуддя, і Віталій Марків має бути виправданим, адже не існує жодного доказу його причетності до трагічної загибелі італійського репортера", - заявив голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький.

Він також закликав місцеву пресу пильніше вивчити справу і подавати об'єктивну інформацію про перебіг розслідування і події в Україні. Адже після арешту українця більшість італійських медіа без суду і слідства назвали Марківа "убивцею італійського журналіста".

Наголошується, що серед учасників акції була Оксана Максимчук, мати арештованого солдата, яка живе в Італії.

"Я чекаю нині на чесне розслідування, щоб створили спільну українсько-італійську слідчу групу, як нам обіцяють, і поїхали на місце подій розслідувати перебіг фактів. Якщо Італія хоче знати правду, треба їхати в Україну", - сказала вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд в Італії відхилив клопотання колишнього бійця Національної гвардії Віталія Марківа і не змінив йому запобіжний захід з ув'язнення на домашній арешт.