ua en ru

В Італії сьогодні проходять парламентські вибори

В Італії сьогодні проходять парламентські вибори Фото: прапор Італії (pixabay.com)

Найбільші шанси на перемогу в коаліції партій на чолі з екс-прем'єром Сільвіо Берлусконі

В Італії 4 березня 2018 року проходять вибори до парламенту країни. Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 і працюватимуть до 23:00 за місцевим часом, передає DW.

Зазначено, що взяти участь у голосуванні запрошено близько 51 мільйона виборців в Італії та за кордоном.

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, перемогу на виборах може здобути коаліція партій на чолі з колишнім прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі. Партії політика "Вперед, Італіє" (Forza Italia) та її союзникам - правопопулістській "Лізі Півночі" й націоналістичній "Брати Італії" прогнозують підтримку від 35 до 37% італійських виборців.

Водночас сам Берлусконі не має права обіймати державні посади через судимість. Якщо його блок переможе, він обіцяє висунути кандидатом на посаду прем'єр-міністра чинного голову Європейського парламенту Антоніо Таяні.

Своєю чергою популістський "Рух п'яти зірок" (M5S), згідно з опитуваннями, може розраховувати на близько 27-29% голосів виборців. Політичну силу нині очолює 31-річний Луїджі Ді Майо, колишній футбольний стюард та офіціант, який із 2013 року обіймає посаду віце-спікера нижньої палати італійського парламенту.

Натомість лівій коаліції на чолі з правлячою лівоцентристською Демократичною партією, очолюваною колишнім прем'єром Маттео Ренці, також прогнозують підтримку 27-29% виборців.

Передбачається, що під час нинішніх виборів уперше буде застосовано змішану мажоритарно-пропорційну виборчу систему. Попередні результати голосування очікуються лише в першій половині дня 5 березня 2018 року.

Нагадаємо, раніше в Італії за тиждень до парламентських виборів у низці міст країни відбулися багатотисячні демонстрації праворадикалів та антифашистів.