ua en ru

В Італії відбулися масові акції антифашистів і праворадикалів

В Італії відбулися масові акції антифашистів і праворадикалів Фото: італійські поліцейські (wikipedia.org)

У низці міст країни пройшли багатотисячні демонстрації

В Італії за тиждень до парламентських виборів у низці міст країни відбулися багатотисячні демонстрації праворадикалів та антифашистів. Про це повідомляє DW.

Зокрема в Римі тисячі людей узяли участь у ході "Ні фашизму", до проведення якої закликало Національне італійське об'єднання Anpi. Масову акцію в італійській столиці підтримали лідер Демократичної партії та колишній прем'єр країни Маттео Ренці, а також глава чинного уряду Паоло Джентілоні.

Водночас на іншу демонстрацію у Римі закликав вийти своїх прихильників Союз профспілок CGIL. Акція також була антифашистською та пройшла під антирасистськими гаслами. Крім того, вона була спрямована проти закону про працю, ухваленого в 2015 році під час урядування Ренці. Деякі учасники маніфестації кидали в поліцію піротехнічні засоби.

Своєю чергою в Палермо своїх прихильників зібрало на мітинг неофашистське угруповання Forza Nuova. До того ж, праворадикальна партія "Ліга Півночі" (Lega Nord) зібрала близько 15 тисяч людей на демонстрацію в центрі Мілана. Організатори очікували близько 50 тисяч учасників. Антидемонстрацію в цьому місті влаштували й антифашисти.

Зазначено, що в Римі, Палермо та Мілані демонстрації супроводжували тисячі поліцейських.

Як повідомляється, Lega Nord іде на парламентські вибори разом із партією Forza Italia колишнього прем'єра Сильвіо Берлусконі та націоналістами з "Братів Італії" (Fratelli d'Italia). За результатами опитувань, цей блок може набрати до 36% голосів виборців.

Друге місце соціологи прогнозують правопопулістській партії "Рух 5 зірок", яка може набрати 28% голосів. Демократична партія може розраховувати на 23% голосів. Позачергові парламентські вибори в Італії відбудуться 4 березня 2018 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в столиці Греції Афінах поліція застосувала сльозогінний газ і світлошумові гранати для розгону демонстрантів, які протестували проти використання назви "Македонія" сусідньою країною.