ua en ru

Історик заявив про відсутність культу Бандери в Україні

Історик заявив про відсутність культу Бандери в Україні Фото: пам'ятник Степану Бандері

За період декомунізації ім'я Бандери отримали 34 вулиці

Український історик і публіцист Олександр Зінченко заявив, що в Україні не існує культу Степана Бандери. Про це повідомляє LB.ua.

Про це Зінченко сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна, коментуючи заяву польського політика Ярослава Качинського про те, що "в Україні будується культ людей, які вчинили геноцид проти поляків".

Історик повідомив, що соціологічне дослідження, проведене фондом "Демократичні ініціативи", свідчить, що в Україні позитивно Бандеру оцінюють тільки 12,5% респондентів, на Галичині і Волині цей відсоток становить менше половини населення.

Зінченко зазначив, що в рамках декомунізації в Україні перейменували 51 тис. вулиць і площ. Ім'я Бандери отримали тільки 34 з них. "Якщо подивитися на відсоток - це 0,07%, - сказав він.

"Якщо подивитися на кількість пам'яток, які з'явилися в останні роки, ми можемо побачити чотири нових пам'ятника замість 1320 пам'ятників Леніну і 1069 пам'яток іншим подіям та особам періоду тоталітарного минулого. Якщо порівнювати кількість Леніних і Бандер, то у нас виходить 0,3%", - додав історик.

На сайті Інституту національної пам'яті, який Зінченко іронічно називає "оплотом бандеризації України", в 2014 році не було жодної згадки Степана Бандери, в 2015 - 12 згадок, у 2016 - 5.

"Так виглядає культ Бандери сьогодні. Дуже складно відмовитися від того, чого немає", - сказав Олександр Зінченко.

Нагадаємо, МЗС Польщі виключає скасування санкцій ЄС проти Росії до реалізації мінських угод.