ua en ru

Джерелом підвищення заробітної плати на митниці може стати відсоток від зборів, - Тупальський

Джерелом підвищення заробітної плати на митниці може стати відсоток від зборів, - Тупальський Фото: Сергій Тупальський (kyiv.sfs.gov.ua)

За його словами, експерти пропонують вдатись до низки заходів, в тому числі таких, які не пов'язані з витратами з держбюджету

Джерелом підвищення заробітної плати митників може стати відсоток від зборів, стягнутих митницею у фонд заробітної плати. Про це написав у Facebook в.о. начальника Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальський, коментуючи пропозиції європейського проекту Twinning щодо боротьби з корупцією у ДФС та, зокрема, на митниці, які були викладені у так званій "Білій книзі".

Керівник розповів, що європейські експерти наголошують на необхідності підвищення заробітної платні та забезпеченні гідного рівня життя митників.

Зокрема, за його словами, експерти пропонують вдатись до низки заходів, в тому числі таких, які не пов'язані з витратами з державного бюджету. Наприклад, створити систему, при якій посадова особа, яка повідомляє про правопорушення, пов’язане з корупцією, або порушення закону, за яке відповідальна особа підлягає кримінальному переслідуванню, буде отримувати грошову премію. Або надати можливість митникам мати інше місце роботи за згодою керівника ДФС, але через можливий конфлікт інтересів це передбачає багато обмежень.

"Треба визнати, що митниця – це стратегічний державний інститут, який безпосередньо впливає на державний суверенітет. Тому подібні рішення не можуть бути застосовані в нашій ситуації. Перша – через те, що розробка процедури, яка дозволить впровадити систему компенсації за повідомлення про правопорушення, розтягнеться на роки. Друга – бо фактично митники за перелічених обмежень зможуть працювати ну, наприклад, водіями маршруток чи стригти чиїсь газони", – написав Тупальський.

На його думку, сумісництво зі службою на митниці негативно відобразиться на роботоспроможності митників та може призвести до ще більшого зниження авторитету митної служби.

"Досягнення певного збільшення заробітної плати необхідне для сталого прогресу у боротьбі з корупцією", – підкреслюють розробники. І я з ними в цьому питання цілком згодний. Вони також пропонують, що джерелом такого підвищення може бути відсоток від зборів, стягнутих митницею в фонд заробітної плати. І, на мою думку, зараз існують всі можливості для застосування цього механізму", – підкреслив керівник Київської міської митниці.