ua en ru

Джерела: ЄЦБ розглядає можливість переведення грецьких боргів у EFSF

Європейський центробанк (ЄЦБ) розглядає можливість переведення наявних на його рахунках державних облігацій Греції на баланс Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), повідомляє телеканал "Росія 24" з посиланням на джерела у вищих політичних колах Європи.

Європейський центробанк (ЄЦБ) розглядає можливість переведення наявних на його рахунках державних облігацій Греції на баланс Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), повідомляє телеканал "Росія 24" з посиланням на джерела у вищих політичних колах Європи.

Дана ініціатива раніше вже розглядалася як один з можливих шляхів подальшої реструктуризації грецького держборгу, проте була відхилена, почасти через небажання ЄЦБ фактично списувати втрати за грецьким боргами. На сьогодні банківський регулятор тримає на своїх рахунках близько 55 млрд євро в грецьких бондах із загального боргу проблемної економіки в більш ніж 350 млрд євро.

Тепер ЄЦБ знову повернувся до старої пропозиції, про що свідчать дані поінформованих джерел. Причому мова йде про те, щоб трансфер грецьких бондів проводився за чистої вартості цих паперів без обліку процентних виплат по них. При такому розкладі єдиною, хто виграє від угоди, стане сама Греція. Після переказу коштів на баланс EFSF почнеться негайна "стрижка" паперів на 50%. Таким чином, грецький борг крім скорочення приватним сектором скоротиться ще на 27,5 млрд євро. До останнього часу у відомстві Маріо Драгі відмовлялися проводити обмін державних боргів Греції, залишаючись осторонь від механізму "стрижки".

З іншого боку, в тому випадку, якщо ЄЦБ все ж переведе папери на баланс EFSF, то фактичні списання доведеться проводити вже стабфонду, а отже, втрати будуть нести країни-учасниці, які фінансують роботу стабілізаційного механізму. Таким чином, вже найближчим часом можуть з'явитися критичні зауваження з боку представників єврозони, які не захочуть нести прямі втрати за своїми вкладами в порятунок Європи.

Відзначимо, що в даний час влада Греції ніяк не може домовитися з міжнародними кредиторами в рамках другої програми екстреної допомоги Афінам. Також не досягнуто домовленості з власниками грецьких облігацій з приводу реструктуризації держборгу країни шляхом обміну старих бондів на нові. Така повільність грецьких властей дратує Брюссель, а офіційні особи ЄС все частіше заявляють про можливий вихід Греції з єврозони.

Тим часом раніше джерела в Євросоюзі повідомили, що обсяг нової програми може бути збільшений до 145 млрд євро, щоб допомогти в рекапіталізації грецьких банків, які також повинні будуть обмінювати держоблігації країни з втратою вартості. Якщо Греція не отримає нові кредити, вона не зможе розплатитися за облігаціями на 14,5 млрд євро, термін погашення яких настає в березні 2012 р. У цьому випадку країна оголосить офіційний дефолт.

Слід зазначити, що влада ЄС домовилася про запуск Європейського стабілізаційного механізму (ESM), покликаного допомагати проблемним країнам на їх шляху виходу з боргової кризи, в липні 2012 р. Раніше передбачалося, що до середини 2013 р. ESM буде існувати паралельно чинному EFSF, проте Німеччина наполягла на якнайшвидшому скасування EFSF і запуску більш стабільного постійного фонду. Перед цим було вирішено, що EFSF буде збільшений з 440 млрд євро до 1 трлн євро.

EFSF був створений у травні 2010 р. для збереження фінансової стабільності в Європі шляхом надання фінансової допомоги країнам єврозони при економічних труднощах. Штаб-квартира фонду знаходиться в Люксембурзі. У січні міжнародне рейтингове агентство Standard & Рoor's знизило довгостроковий кредитний рейтинг EFSF на одну сходинку - з AAA до AA+.