ua en ru

Джерело: Уряд, Президент і Нацбанк схвалили отримання НДУ статусу центрального депозитарію

Національний депозитарій (НДУ) заручився підтримкою уряду, Президента і Нацбанку в питанні отримання статусу Центрального депозитарію (ЦД). Підконтрольний регулятору фондового ринку депозитарій не тільки отримає від Нацбанку повноваження з обліку держоблігацій, але і почне вести облік всіх цінних паперів у країні. Конкуруючий з ним Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) зможе розраховувати максимум на проведення розрахунково-клірингової діяльності. Про це пише "Комерсант-Укрина", посилаючись на план "Заходів щодо створення Центрального депозитарію цінних паперів і запровадження системи клірингу за договорами з цінними паперами на фондовому ринку", схвалений на останньому засіданні урядової робочої групи і погоджений з прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

До 31 березня має бути прийнятий закон про створення ЦД цінних паперів на основі чинного НДУ. ЦД отримає "виняткові повноваження з обслуговування емітентів за всіма випущеними ним в Україні цінними паперами в бездокументарній формі, зберігання глобальних сертифікатів та тимчасових глобальних сертифікатів". Закон позбавить Нацбанк можливості депозитарного обслуговування розміщення, обігу та погашення державних облігацій.

Джерело в Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) повідомило виданню, що ця ідея узгоджена з адміністрацією Президента і НБУ.