ua en ru

Джерело: Інвестори "Яндекса" чекають від IPO на NASDAQ 7,5-8 млрд дол

Інвестори оцінюють можливу капіталізацію "Яндекса" при розміщенні, наміченому на літо цього року, в 7,5-8 млрд дол., розповіло РБК daily джерело в великому інвестбанку. Як уточнює інше джерело, знайоме з ходом підготовки компанії до IPO, різні учасники процесу називають ціну від 5 млрд до 10 млрд дол., однак індикативної ціни і точного розміру пакета поки остаточно не визначили, пише видання.
За даними джерела в інвестбанку, "Яндекс" вийде на NASDAQ у червні-липні цього року, розмістивши від 15 до 20% акцій. Андеррайтерами виступлять Morgan Stanley і Deutsche Bank.
Про можливість виходу на біржу засновник і співвласник "Яндекса" Аркадій Волож говорив ще в 2006 р. У 2008 р. Алішер Усманов хотів придбати частку в "Яндексі", але угода не відбулася. Восени того ж року компанія подала документи на NASDAQ, і вони були прийняті. Але через початок фінансової кризи компанія відклала IPO. Зараз "Яндекс" досить активно працює над підвищенням своєї вартості, зокрема скуповує компанії, які дозволять йому поліпшити набір сервісів. Так, в кінці минулого року пошуковик купив стартап WebVisor, що розробила технологію аналізу дій користувачів Інтернету. Сума угоди склала від 300 тис. до 500 тис. дол. Також у вересні минулого року пошуковик вклався в ізраїльську компанію Face.com, що спеціалізується на розпізнаванні осіб.