ua en ru

Дослідження: споживчі настрої українців у листопаді дещо покращилися

Дослідження: споживчі настрої українців у листопаді дещо покращилися Фото: листопадовий ІСН в Україні склав 50

Як зазначили у GfK Ukraine, найбільш значно змінився індекс девальваційних очікувань

Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у листопаді склав 50, що на 2,1 пункту вище жовтневого показника. Про це свідчать дані щомісячного дослідження споживчих настроїв в Україні, повідомили 17 грудня у прес-службі компанії GfK Ukraine.

Як зазначається, найбільш значно змінився індекс девальваційних очікувань і сподівань стосовно розвитку країни впродовж найближчих п'яти років.

Індекс поточного становища (ІПС) збільшився на 0,7 пункту до значення 43,2. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища (х1) дещо зменшився і склав 32,9, що на 0,7 пункту нижче, ніж у жовтні;

- індекс доцільності робити великі покупки (х5) виріс на 2,1 пункту до значення 53,6.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) збільшився на 3,1 пункту та дорівнює 54,5. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) зріс на 2,2 пункту та дорівнює 47,3;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року (х3) становить 42,8, що на 1,2 пункту вище, ніж у жовтні;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років (х4) дорівнює 73,5, що на 5,9 пункту більше жовтневого показника.

Майже незмінними у листопаді лишилися очікування українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття збільшився на 0,5 пункту та дорівнює 147,7. Індекс інфляційних очікувань у листопаді збільшився на 3,4 пункту, склавши 189,4.

Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців погіршилися: індекс девальваційних очікувань додав 16,3 пункту до значення 159,7.

Дослідження: споживчі настрої українців у листопаді дещо покращилися

"Покращення довгострокових очікувань пов'язано зі зростанням очікувань після місцевих виборів, водночас короткострокові прогнози українців залишаються менш оптимістичними", - зазначають аналітики GfK Ukraine.

В листопаді Індекс споживчих настроїв склав 50. Короткострокові сподівання українців невисокі, на відміну від довгострок...

Опубліковано GfK 17 грудня 2015 р.

Нагадаємо, у жовтні ІСН українців склав 47,9, що на 0,9 пункту вище вересневого показника.