ua en ru

Використання санкцій для боротьби з конкурентами дискредитує роль цього механізму, - експерт

Використання санкцій для боротьби з конкурентами дискредитує роль цього механізму, - експерт Фото: Данило Гетманцев (Юридична газета)

Юрист вважає, що суспільство чітко не розуміє підстав застосування санкцій

Використання санкцій для боротьби з конкурентами дискредитує роль цього механізму. Таку думку висловив доктор юридичних наук Данило Гетманцев під час круглого столу "Антиросійські санкції: інструмент впливу або демонстрація безсилля", передає "Апостроф".

"Головний недолік українського санкційного механізму полягає в тому, що суспільство, а часто і сама держава, чітко не розуміють підстав застосування санкцій", - підкреслює Гетманцев.

При цьому відсутність у законі норм, з допомогою яких можна було б чітко визначити, до кого потрібно застосовувати санкції, робить механізм їх застосування виборчим.

"З одного боку, в санкційний список потрапляють підприємства, які не мають ніякого відношення до російської агресії і Росії як такої. З іншого боку, цілі банки і величезні бізнеси продовжують працювати, минаючи санкційний список", - підкреслює Гетманцев.

І це відкриває широке поле для нецільового використання такого важливого для України як інструменту санкції. "Дуже сумно, але в нашій державі санкції можуть використовуватися в певній антиконкурентній боротьбі, коли той чи інший об'єкт можуть внести в санкційний список з причин, дуже далеких від будь-якої причетності до російської агресії", - пояснює юрист.