ua en ru

Іспанські банки в червні 2012 р. запозичили в ЄЦБ рекордну суму з моменту введення євро - 365 млрд євро

Іспанські банки позичили у Европейкого центробанку (ЄЦБ) рекордну суму в розмірі 365 млрд євро в червні 2012 р. проти 324,6 млрд євро місяцем раніше. Такі дані наводить Банк Іспанії, передає Reuters.

Такий інтерес до кредитування ЄЦБ, який досяг рекордного рівня з моменту введення єдиної європейської валюти в 1999 р., свідчить про те, що іспанські банки залишаються майже повністю відрізані від ринку міжбанківського кредитування, оскільки банки намагаються уникати кредитувати один одного на тлі посилення європейської бюджетно-боргової кризи.

25 червня 2012 р. Іспанія офіційно запитала у ЄС фінансову допомогу на рекапіталізацію банківської системи в розмірі до 100 млрд євро. Раніше, 21 червня ц.р., були опубліковані перші підсумки аудиту іспанського банківського сектора, проведеного компаніями Rolan Berger та Oliver Wyman. За їх даними, для відновлення банківської системи Іспанії може знадобитися від 51 до 62 млрд євро, при цьому трьом найбільшим іспанських банків - Banco Santander, BBVA і Caixabank - не знадобиться вливання додаткового капіталу навіть у найгіршому сценарії. Аналогічні висновки щодо Banco Santander відзначають у своїй доповіді експерти Moody's.

Кошти на рекапіталізацію банків виділяються на умовах дотримання Іспанією бюджетної дисципліни і проведення програми фіскальної консолідації. Перший транш фінансової допомоги для рекапіталізації банків розміром в 30 млрд євро Іспанія отримає до кінця липня 2012 р.