ua en ru

Іспанія в ході аукціону держоблігацій привернула 4 млрд євро

Іспанське казначейство провело аукціон держпаперів і привернуло 4 млрд євро, що відповідає верхній межі заявленого діапазону (3-4 млрд євро). Інвесторам були запропоновані бонди з терміном погашення в жовтні 2014 р. (на 1,3 млрд євро), у жовтні 2015 р. (на 2 млрд євро) і п'ятирічні держоблігації на 710 млн євро.

Прибутковість дворічних паперів склала 3,282% проти 5,204% в рамках аналогічного аукціону 19 липня 2012 р., середньозважена прибутковість по п'ятирічних паперах також опустилася до 4,766% проти 6,459% в рамках аналогічного тендеру в липні. І лише прибутковість по трирічних держоблігаціях трохи підросла - до 3,956% проти 3,845% в рамках попереднього аналогічного аукціону 20 вересня ц.р.

Іспанські папери користувалися впевненим попитом інвесторів (особливо це стосується п'ятирічних бондів, попит на які помітно виріс).

Згідно думки аналітиків, підсумки аукціону, який цілком можна назвати успішним (зафіксовано зростання попиту на папери при зниженні прибутковості по ним), свідчать про те, що інвестори очікують швидкого звернення Іспанії за повноцінної фінансовою допомогою до партнерів по єврозоні. Саме з цими очікуваннями і пов'язане зниження прибутковості по іспанським держпаперам, хоча вона все ще залишається на високому рівні.

Іспанія як і раніше знаходиться в центрі уваги інвесторів, стурбованих ситуацією в єврозоні. Занепокоєння викликає, зокрема, те, чи зможе країна виконати свої зобов'язання по скороченню дефіциту бюджету при поточному стані речей в економіці і фінансовому стані регіонів.

Читайте також: Іспанські регіони схвалили бюджетний план уряду на 2013 р