ua en ru

Іспанія не буде звертатися до ресурсів EFSF, щоб рефінансувати банки, - міністр економіки країни

Міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос спростував припущення про те, що банки країни не зможуть обійтися без фінансової підтримки і будуть змушені звернутися до ресурсів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), щоб покрити потребу в рефінансуванні. Таку позицію іспанський політик позначив в інтерв'ю німецькому діловому виданню, передає Reuters.

Одночасно де Гіндос назвав необгрунтованими побоювання з приводу ескалації економічної кризи в Іспанії, відзначивши, що втрата довіри фінансових ринків викликана проблемами в комунікації. "Поки іспанській владі не вдалося доступно пояснити, в якому обсязі були проведені реформи", - сказав він.

Іспанський уряд оцінює потребу банківського сектора в рефінансуванні в 50 млрд євро. Однак інвестори сумніваються в об'єктивності цієї цифри. Як повідомив де Гіндос, причини сумнівів інвесторів пов'язані з можливістю ескалації боргової кризи в єврозоні. "Такий розвиток подій ускладнить проведення програми бюджетної консолідації і надасть саме прямий вплив на банківський сектор", - пояснив він.

Де Гіндос підкреслив необхідність проведення програм жорсткої економії при дотриманні "правильного темпу". "Необхідно проводити програми бюджетної консолідації так, щоб вони не заважали економічному зростанню", - зазначив політик, зазначивши, що заходи зі скорочення витрат повинні супроводжуватися реформами, спрямованими на підтримку економічного зростання.

Нагадаємо, 17 квітня ЦБ Іспанії оголосив про повторну рецесію. У IV кварталі минулого року іспанська економіка скоротилася на 0,3%. У I кварталі цього року ситуація повторюється, заявив без уточнення підсумків I кварталу 2012 р. президент ЦБ Іспанії Мігель Фернандес Ордоньєс. А падіння ВВП протягом мінімум двох кварталів і вважається технічної рецесією.