ua en ru

Іспанія і ЄС домовилися про створення "поганого банку" для всіх проблемних активів країни

Іспанія і Євросоюз погодили рамковий договір про "поганий банк", який поглине проблемні активи, що обтяжують фінансовий сектор країни. Про це повідомив міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос, передає Reuters.

Іспанія має створити нову організацію для розчищення сектора безнадійних кредитів і нерухомості, вилученої за борги.

Уряд схвалить нормативні положення, необхідні для цього, в п'ятницю, сказав репортерам міністр Луїс де Гиндос.

Створення "поганого банку" - це одна з умов, супроводжуючих кредитну лінію розміром до 100 млрд євро (126 млрд дол.), яку Європа надала Іспанії в червні в цілях відновлення її фінансового сектора.

Технічна місія, яка складається з представників Єврокомісії, Європейського центробанку і Міжнародного валютного фонду, зустрілася в минулу п'ятницю з чиновниками з Банку Іспанії і Міністерства економіки в Мадриді, щоб обговорити створення "поганого банку".

"Ніяких розбіжностей з Брюсселем не було", - сказав де Гіндос.

Уряд також збирається в п'ятницю надати Центробанку нові повноваження, які дозволять йому швидше втручатися в справи кредитних організацій при виникненні проблем. Іспанський фонд порятунку банків (FROB) отримає більше можливостей закривати банки у разі їх банкрутства.

Де Гіндос повторив, що Іспанія поки не вирішила, чи просити додаткову допомогу у Європи, яка допомогла б знизити прибутковість облігацій країни. Він сказав, що Іспанія в даний час не обговорює ніяких заходів суворої економії, які можна було б запропонувати в обмін на можливе використання коштів Європейського фонду порятунку для викупу держборгу.