ua en ru

Іспанія після Brexit може закрити кордон з Гібралтаром, - Deutsche Welle

Іспанія після Brexit може закрити кордон з Гібралтаром, - Deutsche Welle Фото: Гібралтар категорично проти приєднання до Іспанії

Мадрид більше не має наміру терпіти "нечесну конкуренцію" з боку Гібралтару

Іспанія після виходу Великобританії зі складу Європейського союзу може закрити кордон з Гібралтаром. Про це повідомляє DW.

Як йдеться у повідомленні, Іспанія використовує Brexit, щоб повернути собі Гібралтар, який був захоплений Великобританією на початку 18 століття в ході "війни за іспанську спадщину".

Мадрид заявляє, що не має наміру терпіти "нечесну конкуренцію" з боку Гібралтару з його низькими податками і цінами на алкоголь, тютюнові та інші вироби.

Наприкінці вересня глава зовнішньополітичного відомства Іспанії Хосе Мануель Гарсіа-Маргаліт направив міністрам країн ЄС лист з приводу Гібралтару. Співробітники МЗС Іспанії Ніколас Гарсіа-Суарес стверджує, що в посланні міститься прохання не залишати за Гібралтаром будь-яких прав члена Євросоюзу.

Враховуючи те, що 95% гібралтарців проти виходу Британії з ЄС, Іспанія запропонувала Сполученому королівству розділити суверенітет над Гібралтаром, а потім повністю передати їй цю територію. При цьому місцеві жителі змогли б мати подвійне громадянство. При цьому Гібралтар міг би отримати статус автономії у складі Іспанії.

Однак гібралтарці категорично проти приєднання до Іспанії, оскільки бояться втратити свій статус "податкового раю". Адже в Гібралтарі ховають від податків свої гроші багато іспанці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Іспанії в результаті вибуху в кафе постраждали не менше 77 осіб.