ua en ru

Іспанія блокує екстрадицію Фірташа

Іспанія блокує екстрадицію Фірташа Фото: Дмитро Фірташ (УНІАН)

Дмитра Фірташа не можуть екстрадувати з Сполучені Штати

Іспанія видала ордер на арешт українського мільярдера Дмитра Фірташа, що ускладнює екстрадицію бізнесмена в Сполучені Штати Америки. Про це передає DW.

Повідомляється, що в Іспанії називають Фірташа головою злочинного угруповання, що займалося відмиванням грошей, і вимагають його екстрадиції. США вже три роки домагаються екстрадиції Фірташа, звинувачуючи його в корупції.

Після рішення Вищого земельного суду Відня (Австрія) про дозвіл на екстрадицію Фірташа в США, іспанський ордер є єдиною причиною, чому Штати не можуть дістати українського бізнесмена.

"У разі, коли існують два паралельних запиту на екстрадицію від різних країн, рішення кому видавати підозрюваного приймає міністр юстиції. Спочатку він повинен дочекатися рішення суду щодо екстрадиції - як за запитом однієї країни, так і щодо іншого. Однак, якщо судове рішення про екстрадицію Фірташа в США вже є, то суд в іспанському справі ще не починався", - пояснює ЗМІ.

Замість двох місяців, відведених європейським законодавством на розгляд ордерів з інших країн ЄС, іспанський ордер на Фірташа суд не розглядає вже вісім місяців.

Нагадаємо, Шевченківський райсуд Києва розглядає справу за підозрою Дмитра Фірташа в розтраті 2,6 млрд гривень Національного банку України і збанкрутілого банку Надра.