ua en ru

В Іспанії проходять мітинги проти пенсійної реформи

В Іспанії проходять мітинги проти пенсійної реформи Фото: мітинг (twitter.com greenleftweekly)

Більшість демонстрацій заплановані на 1 і 2 жовтня

В Іспанії проходять мітинги за права пенсіонерів і проти пенсійної реформи у Міжнародний день людей похилого віку. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на інформацію на сайті іспанського профсоюзу "Загального союзу трудящих".

Зокрема, демонстрації організували "Загальний союз трудящих" (UGT) і "Робочі комісії" (CCOO). Зазначено, що тисячі людей вийшли на акції за гідну пенсію - під гаслом "Більше, ніж CPI" (індекс споживчих цін, - ред.).

Зазначено також, що перший мітинг пройшов у Барселоні 28 вересня. Більшість демонстрацій заплановані на 1 та 2 жовтня, а 3 жовтня акція протесту пройде в місті Хіхон. Демонстрації пройдуть також у Мадриді, Наваррі, Кастилії, Леоні, Валенсії та інших містах країни.

Крім того, організатори підписали маніфест, в якому вимагають вжити заходів для забезпечення стійкості пенсійної системи на основі угоди влади і суспільства, гарантувати підтримку купівельної спроможності пенсій, провести їх індексацію, встановити положення про мінімальні доходи, зміцнити сферу охорони здоров'я, боротися з бідністю і нерівністю. Обидві профспілки закликають владу до діалогу.

Додамо, пенсійний вік в Іспанії поступово збільшують з 2013 року. Зараз він становить 65 років, проте до 2027 року досягне 67 років.

Як писало РБК-Україна раніше, в грудні 2016 року в Іспанії десятки тисяч людей вийшли на вулиці Мадрида в знак протесту проти політики іспанського уряду по трудовому законодавству. Дві найбільші профспілки Іспанії UGT і ССОО організували протестний марш під гаслом "У першу чергу люди і їх права".

Додамо, Україна опинилася в десятці найгірших держав у рейтингу "Найкращі країни для комфортної пенсії" (Best Countries for a Comfortable Retirement).