ua en ru

Виключення України з числа вільних країн відповідає реаліям,- голова УГС

Виключення України з числа вільних країн за результатами рейтингу авторитетної міжнародної організації Freedom House відповідає українським реаліям. Таку думку в ефірі телеканалу ТВі висловив голова правління Української Гельсинської спілки з прав людини, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

«Раніше були вільні, і ніхто з нас не чекав, що до нього можуть прийти з обшуками, чи затримати... Маємо, на жаль політичні переслідування, переслідування за політичною ознакою. Таких справ уже немало було у 2010 році, і це продовжується зараз»,- вважає правозахисник.

Є.Захаров також відзначив, що правлячий президент країни не йде на контакт з правозахисниками. «Президент Янукович ще на початку квітня сказав, що збирається скоро зустрітися з правозахисниками, але цієї зустрічі не відбулося. Всі наші звернення до нього були безрезультатні. До нього зверталися з проханням використати право veto щодо закону «Про захист персональних даних», який набув чинності з 1 січня, оскільки цей закон потрібний звичайно, але містить такі «ляпи», які, фактично зводять його нанівець. Але він все одно цей закон підписав»,- повідомив Є.Захаров.

Голова правління Української Гельсинської спілки також вважає, що поведінка правлячого режиму щодо суспільства має характер залякування: «Зараз іде експансія держави в суспільство і нав'язування певних стереотипів поведінки, дії, які мають виразний охолоджуючий ефект, щоб люди не протестували, не домагалися свого, щоб вони були покірними. Це - залякування».