ua en ru

Позови про визнання недійсними результатів голосування в Луганській обл. не мають судової перспективи, – КВУ

Позови про визнання недійсними результатів голосування в Луганській обл. не мають судової перспективи, – КВУ

Можна однозначно стверджувати, що проміжні вибори в 114 луганському окрузі відбулися, оскільки серйозних підстав для визнання голосування недійсним як дільничними, так і окружної комісіями немає. Про це заявив журналістам генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, коментуючи заяви окремих кандидатів про плани визнати вибори недійсними в суді.

"В даний час можна однозначно стверджувати, що проміжні вибори у 114 окрузі відбулися, оскільки немає серйозних підстав для визнання голосування недійсним як дільничними, так і окружною виборчими комісіями. Крім цього, закон про вибори передбачає можливість визнання голосування недійсним виключно на окремих дільницях, а не в окрузі в цілому", – зазначив Кошель.

Кошель нагадав, що закон про вибори передбачає вичерпний перелік підстав для визнання голосування недійсним. "Якщо виявлені факти незаконного голосування у кількості, що перевищує 5% виборців, які отримали виборчі бюлетені. Або знищені або пошкоджені урни і неможливо встановити дані більш ніж 20% бюлетенів. Або виявлено у скриньках виборчі бюлетені та їх кількість перевищує більш ніж на 5% кількість виборців, які отримали відповідні виборчі бюлетені на дільниці", – поінформував генеральний директор Комітету виборців України.

"За наявною у нас інформацією, будь-якого з наведених випадків у 114-му виборчому окрузі не встановлено, тому питання на тему визнання недійсним голосування в окрузі вже вичерпані, а позови з цього приводу не мають позитивної судової перспективи", – додав Кошель.

Станом на 15:00, за даними сайту ЦВК, за результатами опрацювання понад 60% протоколів в 114 луганському окрузі лідирує представник "Нашого краю" Сергій Шахов, який набирає близько 40%.