ua en ru

Позов України проти Росії зареєстровано в Міжнародному суді ООН в Гаазі

Позов України проти Росії зареєстровано в Міжнародному суді ООН в Гаазі Фото: Міжнародний суд ООН в Гаазі

На сайті суду опублікований текст позову

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй у Гаазі зареєстрував позов України проти Росії. Про це йдеться на сайт суду.

Таким чином, у позові зазначається, що Російська Федерація порушує Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Згідно з позовом, з 2014 року Росія посилила своє втручання у внутрішні справи України. Зокрема, мова йде про військове втручання в Україну, фінансування тероризму, порушення прав людини мільйонів українців, включаючи їх право на життя. Таким чином, Україна вважає, що Росія порушила фундаментальні принципи міжнародного права, включаючи ті, які є основою Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Крім того, Україна відзначає, що проведення Росією псевдореферендуму в Криму з подальшою окупацією території півострова є прямим порушенням Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Україна просить Міжнародний суд визнати, що РФ також несе міжнародну відповідальність за катастрофу MH17.

Росія і фінансування тероризму

Таким чином, Росія повинна негайно припинити фінансування збройних формувань, зокрема ДНР і ЛНР; припинити постачання зброї; піти на співпрацю з Україною з питань припинення фінансування тероризму. Крім того, РФ повинна забезпечити повну компенсацію за катастрофу MH17, обстріл цивільних в Волновасі, Маріуполі та Краматорську та інші акти тероризму.

Україна також просить порушити кримінальні переслідування щодо міністра оборони РФ Сергія Шойгу, депутатів Держдуми Володимира Жириновського, Сергія Миронова, Геннадія Зюганова за підтримку бандформувань на Донбасі і окупацію Криму.

Росія і окупація Криму

Також Україна закликає РФ забезпечити належне дотримання прав людини в окупованому Криму, включаючи громадян України і кримських татар; негайно відновити права Меджлісу кримськотатарського народу; сприяти розслідуванню зникнення кримських татар; припинити обшуки і затримання кримських татар і т. д.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна подала позов у Міжнародний суд ООН в Гаазі з метою залучення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму та дискримінації протягом її незаконною агресії проти України.