ua en ru

Позов Мін'юсту до КПУ сформульовано вкрай неграмотно, - експерт

Позов Мін'юсту щодо заборони КПУ сформульовано настільки неграмотно, що складається враження, ніби його автори не ставлять за мету виграти суд, а просто піаряться. Про це заявив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

"Що стосується долі КПУ, єдина думка, яка виникла при читанні цього позову, а я тривалий час працював у Комітеті з питань правосуддя Верховної Ради і знаю, як повинні бути позови складені, - у мене виникла одна думка, що цей позов сформульовано для того, щоб не були досягнуті цілі, які заявлені в цьому позові. Він настільки неякісно сформульований, що якщо суд буде хоча б умовно незалежним, він ніколи не задовольнить цей позов", - зазначив Бортник.

За його словами, складно сказати, чи це виконання вищого керівництва країни, або піар-акція безпосередньо від Міністерства юстиції.

"Підстави для заборони КПУ, сформульовані в позові, сміхотворні, наприклад: неголосування у парламенті за постанову Ради за скасування рішення Верховної ради АР Крим. Тобто, неголосування депутатів є підставою для заборони КПУ. Або, наприклад, політичні висловлювання за федералізацію. Ну, так, вибачте, такий позов можна проти США подавати, проти ФРН ", - зазначив експерт.

Бортник підкреслив, що при бажанні домогтися позитивного рішення в суді, позов потрібно формулювати якісніше й ефективніше.

"У мене викликає тільки посмішку поданий Мін'юстом позов до КПУ, хоча я не виключаю, що він буде задоволений різними українськими "незалежними судовими інстанціями.

Я також не виключаю, що восени буде запущено новий лівий проект, і нинішній позов - це спосіб політичного тиску на депутатів і нинішній актив КПУ для видавлювання його з політикуму або підштовхування до входження в цей новий проект, який буде більш дружнім до влади", - підсумував експерт.