ua en ru

Ірландія в грудні 2013 р. планує вийти з міжнародної програми антикризової допомоги

Ірландія планує в грудні 2013 р. вийти з міжнародної програми антикризової допомоги, повідомив прем'єр-міністр країни Енду Кенні на партійній конференції партії "Фіне Гейл" в Лімерику, передає ВВС.

"Сьогодні я можу підтвердити, що Ірландія має намір вийти з програми допомоги Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ) 15 грудня. Зворотного шляху немає", - заявив Кенні. "Це не означає, що наші фінансові труднощі закінчені. Попереду нас чекають часи нестабільності, та до повного відновлення ще далеко. Але, врешті-решт, епоха фінансової допомоги повинна закінчитися, вжиття екстрених заходів має припинитися", - додав він.

Кенні попередив, що державний бюджет, який буде опублікований 15 жовтня 2013 р., буде "жорстким": в результаті зростання податків і скорочення держвидатків в майбутньому році очікується надходження в казну 2,5 млрд євро. При цьому бюджетний дефіцит в 2014 р. складе 4,8%, що набагато краще, ніж необхідний показник в 5,1%.

Також прем'єр-міністр Ірландії повідомив, що до кінця 2013 р. уряд опублікує нову середньострокову економічну стратегію.

Якщо Ірландія вийде з програми фінансової допомоги в грудні 2013 р., вона стане першою країною, що відмовилася від заходів екстреної допомоги, з чотирьох держав єврозони, щодо яких діють антикризові програми. Пакет допомоги Ірландії обсягом 85 млрд євро був узгоджений з міжнародними кредиторами після краху банківської системи країни в 2010 р. Ірландія запросила допомогу після того, як крах на ринку нерухомості призвів до недокапіталізації банків.

У липні 2013 р. міжнародне рейтингове агентство Standard & poor's підвищило прогноз щодо кредитних рейтингів Ірландії зі "стабільного" на "позитивний", додавши, що обсяги заборгованості країни скорочуються швидше, ніж очікувалося раніше.

При цьому у вересні 2013 р. в ЄЦБ заявили, що Ірландія не повинна відмовлятися від заходів жорсткої економії.