ua en ru

Іранські парламентарії внесли законопроект про збагачення урану до 60%

Група депутатів іранського парламенту внесла на розгляд законопроект про збагачення урану до 60% у разі прийняття нових санкцій з боку західних держав. Про це з посиланням на іранські ЗМІ повідомляє Associated Press.

Законопроект став відповіддю пропозицію про введення нових економічних санкцій проти Ірану в тому випадку, якщо влада Ісламської Республіки порушать зобов'язання угод з міжнародної "шісткою". Відповідний документ був раніше внесений до конгресу США.

Іран і "шістка" переговорників досягли угоди щодо ядерної енергетичної програми Ісламської Республіки 24 листопада 2013 р. після чотирьох днів інтенсивних переговорів, що почалися 21 листопада. Церемонія підписання угоди відбулася в офісі Організації Об'єднаних Націй у Женеві. Угода набула чинності 20 грудня 2013 р.

Сторони домовилися, що на найближчі півроку Тегеран заморожує свою ядерну програму. Цей крок дасть можливість учасникам "шістки" послабити свої санкції відносно Ірану. При цьому в досягнутій угоді прописано право Тегерана на мирну ядерну програму. Паралельно з цим Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) значно розширює свої інспекції на іранських ядерних об'єктах.