ua en ru

Іранська газова компанія NIGC оголосила про банкрутство

Генеральний директор NIGC Хамід Реза Араги заявив в минулі вихідні, що компанія оголосила про своє банкрутство, повідомляє інформаційне агентство Mehr. Поряд з цим Mehr передало, що борг компанії становить 100 трлн ріалів (близько 4 млрд дол), повідомляє "Росія 24".

Сама NIGC відмовилася від коментарів. Представник компанії в телефонній розмові спростував інформацію про банкрутство. Тим не менш, регіональні ЗМІ наводять слова міністра нафти Ірану Биджана Намдара Зангане про те, що газова компанія "знищена".

"Іранська економіка задихається. У них завжди були помилки в управлінських рішеннях, але виручка від продажу нафти дозволяла їх покрити. Тепер їхні гаманці порожні", - підкреслив економіст і експерт по Ісламській Республіці Ферейдун Хаванд.

З початку минулого року доходи від експорту нафти з країни скоротилися майже вдвічі.

Іран займає друге місце за величиною запасів газу - близько 15% світових газових родовищ. Держава експортує сировину в Туреччину, Вірменію і Азербайджан. Доходи від експорту газу оцінювалися приблизно 10,5 млн дол. щодня у 2012 р.

У 2010 р. Європейський союз заблокував доступ до технологій, що дозволяє експортувати зріджений природний газ, у тому числі до танкерів. Санкції змусили країну припинити проекти з постачання газу в Європу.

За даними управління енергетичної інформації США, запаси газу в Ірані на початку 2013 р. становили 1187 трлн кубічних футів. Чиновники з Тегерана заявляють, що якщо б санкції були зняті, країна могла б заробляти на експорті газу близько 130 млрд дол., що перевищує суму від продажу нафти.

Економіка країни перебуває у пригніченому стані, рівень інфляції вище 40% у річному обчисленні, а іранська валюта ріал за два роки подешевшала по відношенню до долара в два рази.