ua en ru

В Ірані на посаду президента претендує понад 1600 кандидатів

В Ірані на посаду президента претендує понад 1600 кандидатів Фото: чинний президент Хасан Роухані теж балотується

Серед зареєстрованих претендентів 137 жінок, яким раніше не дозволялося балотуватися

Понад 1600 кандидатів подали заяву для участі в президентських виборах в Ірані. Термін подання документів збіг 15 квітня, серед останніх зголосився до участі в перегонах 55-річний мер Тегерана Мохаммад Багер Калібаф, передає "Радіо Свобода".

Зазначено, що незадовго до закінчення терміну також прибув до міністерства внутрішніх справ країни 60-річний перший віце-президент Ірану Ешаг Джахангері. Він є близьким союзником чинного президента, помірного клірика Хасана Роухані, який був зареєстрований 14 квітня.

На думку експертів, представник реформаторського крила іранської влади Джахангирі може бути потенційною альтернативою, якщо кандидатуру 68-річного Роухані відхилить спеціальна Наглядова рада, яка здійснює відбір кандидатів до їхньої появи у виборчому бюлетені.

Відповідно до офіційних даних, усього кандидатами зареєструвалося 1636 людей, у тому числі 137 жінок. Раніше Наглядова рада не дозволяла жінкам балотуватися.

Повідомляється, що виборча кампанія в Ірані офіційно стартує 28 квітня, голосування заплановане на 19 травня. Очікується, що головним конкурентом Роухані або його союзника стане 56-річний Ебрагім Раїса, близький до верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї.

Нагадаємо, раніше Європейський Союз продовжив санкції щодо Ірану, введені за порушення прав людини, ще на рік.