ua en ru

Іран веде переговори з Пакистаном про збільшення постачань нафти

Іран веде переговори з Пакистаном про збільшення експорту нафти. Мова йде про додаткові 80 тис. барелів у день, передає "Росія-24".

Пакистан не заперечує факту переговорів. Більш того, Ісламабад неодноразово заявляв в минулому, що "не може дозволити собі вибирати, з ким співпрацювати в енергетичній сфері". Країна постійно стикається з браком енергії. Відключення електрики відбуваються щодня. Пакистан готовий розглядати пропозиції про поставки будь-яких енергоносіїв.

Країна вже давно обговорює з Іраном створення газопроводу між двома країнами, незважаючи на відкрите невдоволення США. Для Ірану такі проекти можуть стати ще одним "вікном" у Південно-Східну Азію. Зокрема, Тегеран сподівається, що до проекту газопроводу погодиться приєднатися Китай. Індія брати участь у ньому відмовилася. Іран так сильно зацікавлений у будівництві газопроводу, що навіть надасть Ісламабаду кредит на 250 млн дол. для будівництва об'єктів на території Пакистану.

Нагадаємо, наприкінці січня 2012 р. Євросоюз схвалив новий пакет обмежувальних заходів відносно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання і транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Повністю нафтове ембарго відносно Ірану має набути чинності 1 липня 2012 р. До цієї дати європейським країнам дозволено купувати іранську нафту за діючими контрактами.

У лютому 2012 р. Іран припинив експортні поставки нафти британським і французьким компаніям. У Тегерані розраховують продавати нафту іншим клієнтам. Проте Китай і Японія вже пообіцяли скоротити закупівлю іранської нафти. Того ж кроку США і країни Європи домагаються від Індії.