ua en ru

Іран різко збільшив закупівлю пшениці

Іран готується до важких часів. Посилення міжнародних санкцій змусило Тегеран різко збільшити закупівлю зерна. Причому, як повідомляє "Росія 24", одним з головних постачальників продовольства став потенційний супротивник - Америка.

США цього року продали Ірану 180 тис. т. пшениці озимих сортів і увійшли в список головних постачальників. Крім Америки, в ньому значаться Австралія, Бразилія і Казахстан. Примітно, що три десятиріччя поспіль, тобто з часів революції, Тегеран відмовився купувати продовольство у американців. Все змінив 2008 р., коли в країні була жахлива засуха. Той змушений рекорд по імпорту поки не побитий, але остання статистика все одно виглядає переконливо. Адже ніякої посухи в Ірані немає, а закупівлі все одно зростають.

До червня загальний обсяг імпорту пшениці досягне 2 млн метричних тонн. Це, до речі, американський прогноз, і ще в лютому він був в 10 разів скромніше. Ринок повниться чутками про те, що Тегеран купить ще 3 млн т пшениці в Індії. І нібито готується до війни.

Американські і європейські санкції поширюються лише на потенційні джерела доходів, що Тегеран може використовувати для створення ядерної зброї. Вони не забороняють торгівлю продовольством.

Але 20 іранських банків відключені від міжнародної системи обміну фінансовими даними (SWIFT), а низка компаній-посередників в Європі та Азії відмовилась від співпраці з Тегераном під тиском влади.

Керівництво Ірану впевнене, що ситуація буде тільки погіршуватися, тому засіки батьківщини потрібно заповнювати, поки є можливість. Хліб в країні тим часом дорожчає. Ціни злетіли на 30%. Рівно настільки ж подешевшав до долара іранський ріал.