ua en ru

Іран запрошує МАГАТЕ 8 грудня відвідати реактор в Араку

Іран запрошує інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 8 грудня 2013 р. відвідати реактор в м. Арак. Цю пропозицію можна вважати першим практичним кроком у вирішенні непорозуміння між Тегераном і світовою громадськістю щодо ядерної програми Ісламської Республіки, повідомляє Reuters з посиланням на заяву глави МАГАТЕ Юкія Амано.

Амано заявив, що МАГАТЕ вивчить, як працює досягнута 24 листопада домовленість між Іраном і шістьма світовими державами.

Згідно з домовленістю, ядерна програма Ірану буде припинена на півроку. У рамках угоди Іран пообіцяв знищити запаси урану, збагаченого до 20%, і після скасування мораторію не збагачувати уран більш ніж до 5%. У відповідь США вже розморозили 8 млрд дол. на іранських рахунки в американських банках. Відповідний документ, підготовлений міжнародною "шісткою" (Росія, США, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія), розрахований на шість місяців і націлений на вироблення комплексного розв'язання ядерної проблеми шляхом скорочення іранської ядерної програми в обмін на істотне полегшення санкцій.