ua en ru

Іран надасть МАГАТЕ доступ на завод з виробництва ядерного палива в Ардакані

Іран надасть інформацію та допустить експертів Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ) до уранового рудника у Йезді, на завод з виробництва ядерного палива в Ардакані, а також до тяжеловодному реактору IR-40 в Араку.

Іран надасть інформацію та допустить експертів Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ) до уранового рудника у Йезді, на завод з виробництва ядерного палива в Ардакані, а також до тяжеловодному реактору IR-40 в Араку. Ці умови значаться в укладеній сьогодні угоді щодо другого пакету контрольних заходів, які Іран зобов'язується виконати до 15 травня ц.р. було, йдеться в повідомленні організації.

Серед нових заходів МАГАТЕ також вимагає від Ірану надання інформації про джерела отримання матеріалів, які поки що не досягли складу або чистоти або ж достатнього рівня збагачення для виробництва ядерного палива і з приводу програми Ірану з вилучення урану з фосфатів.

Підписання угоди завершує дводенну зустріч експертів МАГАТЕ та Ірану, яка проходила 8 і 9 лютого ц.р. в Тегерані у рамках угоди, укладеної міжнародної "шісткою" країн-парламентерів та Ісламською Республікою Іран у листопаді 2013 р.

Протягом зустрічі обидві сторони оцінили прогрес у здійсненні раніше запропонованих Ірану шести практичних заходів щодо обмеження своєї ядерної програми. МАГАТЕ вважає, що Іран виконує початкові заходи згідно з укладеною угодою.